Αρχική » Συνεδρίαση της Ιεραρχίας: Αποχώρησαν οι Μητρ. Μεσσηνίας και Καισαριανής

Συνεδρίαση της Ιεραρχίας: Αποχώρησαν οι Μητρ. Μεσσηνίας και Καισαριανής

από christina

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου με αντικείμενο την πρόθεση συμφωνίας Αρχιεπισκόπου – Τσίπρα για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας στο μέλλον. Ένταση, ωστόσο, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12 μ.μ., καθώς αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τη συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησε και ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ μετά από έντονο διαπληκτισμό με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας.

Σημειώνεται ότι ένα από τα «αγκάθια» της συμφωνίας, που έχει προκαλέσει την οργή των κληρικών, είναι η πρόβλεψη για την αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσίας τους, οι οποίοι θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και βγαίνουν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Τι είπε ο Ιερώνυμος 

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έθεσε 3 προτάσεις στην ομιλία του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα.

Ειδικότερα, στην πολυσέλιδη εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε σε τρεις προτάσεις:

Κάλεσε τους αρχιερείς να εγκρίνουν τις προτάσεις που διαμόρφωσε η Εκκλησία από κοινού με την πολιτεία. 

Πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να προχωρήσει στη δημιουργία Νομοπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα απαρτίζεται από αρχιερείς με νομικές γνώσεις, νομικούς συμβούλους της Εκκλησίας της Ελλάδος και κληρικούς, οι οποίοι θα εργαστούν από κοινού με την Πολιτεία για να καταλήξουν στην επιθυμητή Συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους.

Διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλίσει το ποσό που απαιτείται για την μισθοδοσία του κλήρου, προτείνοντας ακόμη και να συμπεριληφθεί στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ολόκληρη η απόφαση:

«Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ