Αρχική » Ποιο είναι το Γερμανικό Μοντέλο

Ποιο είναι το Γερμανικό Μοντέλο

από christina

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, με νόμο που ισχύει εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχει θεσπίσει την επιβολή φορολογίας σε όλους, όσοι δηλώνουν, πως είναι Χριστιανοί και μέλη της Ευαγγελικής ή της Καθολικής Εκκλησίας. Πρόκειται για το λεγόμενο «εκκλησιαστικό φόρο» (Kirchensteuer), τον οποίο υποχρεούνται να πληρώνουν όλοι οι Γερμανοί πολίτες, που ανήκουν στην Ευαγγελική ή στην Καθολική Εκκλησία. Από το φόρο αυτόν απαλλάσσονται τα μέλη των υπόλοιπων Χριστιανικών Εκκλησιών (Ορθόδοξοι κλπ.) ή οι οπαδοί των άλλων θρησκειών, όπως είναι π.χ. οι μουσουλμάνοι. Τα χρήματα από τον εκκλησιαστικό φόρο, που συλλέγονται από τη γερμανική Κυβέρνηση, προορίζονται και δαπανώνται για τη χρηματοδότηση των διαφόρων αναγκών και δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, όπως επίσης για την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, που λειτουργούν υπό την επίβλεψη της Ευαγγελικής ή της Καθολικής Εκκλησίας.

Οσοι δηλώσουν ότι είναι άθρησκοι ή άθεοι ή ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα ή δόγμα απαλλάσσονται από το φόρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση στοιχεία του 2015 πάνω από μισό εκατομμύριο Γερμανοί δήλωσαν… άθεοι για να γλιτώσουν το «χαράτσι». Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 200.000 Γερμανοί Προτεστάντες και 178.000 Καθολικοί παραιτήθηκαν το 2013 από μέλη της Εκκλησίας τους, κυρίως για να μην πληρώνουν εκκλησιαστικό φόρο.

Ο φόρος αυτός χρεώνεται και πληρώνεται ως ποσοστό του εισοδήματος του κάθε δηλωμένου Καθολικού ή Προτεστάντη Γερμανού πολίτη, ανεξάρτητα από τις πραγματικές πεποιθήσεις του ή από το αν συμμετέχει ή όχι στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας του, εφόσον, από τη στιγμή της βάφτισής του, θεωρείται αυτόματα μέλος της Εκκλησίας του.

Στην Ιταλία

Στην Ιταλία το σύστημα για τη φορολόγηση υπέρ της εκκλησίας, ονομάζεται «οκτώ τις χιλίοις» (otto per mille). Είναι το ποσοστό επί του συνολικού φόρου εισοδήματος, όπου δίνεται η προαιρετική επιλογή στο φορολογούμενο για το πού θέλει να αποδοθεί ο φόρος. Οι επιλογές είναι:

● Κρατικό ταμείο που πάει προς ανθρωπιστικούς σκοπούς
● Καθολική Εκκλησία
● Εκκλησία Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας
● Ενωση Βαλδένσιων και Μεθοδιστών Εκκλησιών
● Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία
● Ενωση Εβραϊκών Κοινοτήτων

Θα μπορούσε να σταθεί στην Ελλάδα ένα… «χριστιανόσημο» με το ποσοστό όσων δηλώνουν χριστιανοί να ξεπερνά το 95%; Ενδεχομένως, αλλά είναι σίγουρο ότι εκατοντάδες χιλιάδες θα δήλωναν άθεοι ή άθρησκοι για να γλυτώσουν το φόρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ