Τον σεβασμό των παιδιών στην Ουκρανία αλλά και σε όλο τον κόσμο ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καλώντας όλους να μην τα εμπλέκουν σε πολεμικές συγκρούσεις και κάθε είδους αντιπαραθέσεις.

Στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε παρουσία ομάδας παιδιών και νέων από την Ουκρανία στο Φανάρι, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε:

«Τα παιδιά που μόλις κατέφθασαν εις τον Πατριαρχικόν μας Ναόν είναι από την Ουκρανία, την πολύπαθη Ουκρανία, και ανήκουν σε μία Κίνηση που λέγεται “Το βιβλίον της καλοσύνης”. Είναι μία Κίνησις που προσπαθεί να μεταδώσει στα παιδιά τις αξίες τις πανανθρώπινες, τις αξίες του Χριστιανισμού, της πίστεώς μας, και να τα κάνει καλούς χριστιανούς και καλούς πολίτας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και σημείωσε:

«Θέλουμε αυτά τα παιδιά να μεγαλώνουν με αυτά τα ιδεώδη, με αυτές τις αξίες τις πανανθρώπινες και όχι να τους δίδουν όπλα από αυτής της τρυφεράς ηλικίας, όπως είδα εις την τηλεόραση, ότι εξτρεμιστικές ομάδες εις τη χώρα τους, επιστρατεύουν αυτά τα παιδιά σε πολύ μικρά και τρυφερά ηλικία και τα μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τα όπλα και πώς να σκοτώνουν τους συνανθρώπους τους. Οποια και να είναι η πολιτική κατάστασις, τα πολιτικά πάθη, δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως αυτά τα παιδιά σε αυτή την αθώα ηλικία. Ελυπήθην που είδα αυτό το θέαμα, χθες το βράδυ, κατά σύμπτωσιν εις την τηλεόρασιν. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τέτοιες σκέψεις, τέτοια διδάγματα και τέτοια πιστεύματα ώστε να γίνουν όργανα δημιουργίας ενός καλυτέρου κόσμου, όπου δεν θα υπάρχουν αυτές οι αντεγκλήσεις, οι αιματοχυσίες, οι πόλεμοι, όπως τα ζούμε σήμερα ακόμη, δυστυχώς, στον 21όν αιώνα. Εύχομαι αυτό “Το βιβλίον της καλοσύνης”, όπως λέγεται η Κίνησις, η οποία έφερε τα παιδιά εδώ εις το Κέντρο της Ορθοδοξίας, να είναι πάντοτε ανοιχτό, να το διαβάζουν, να το βιώνουν και να το πραγματώνουν εις την καθημερινήν τους ζωήν, όχι μόνον εις την Ουκρανία, αλλά οι συνομήλικοί τους σε όλον το κόσμον».