Αρχική » Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Ημέρα των ANZACs

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Ημέρα των ANZACs

από ikivotos

Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία, είναι επιτακτική ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν, για να θυμηθούμε, και να προβάλλουμε και στα νέα παιδιά, τα φωτεινά παραδείγματα ήθους και ανιδιοτέλειας που έχει να μας παρουσιάσει η ιστορία.

Ως ιδανική προς τούτο ευκαιρία, προσφέρεται η σημερινή εθνική εορτή της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, κατά την οποία τιμούμε τους άνδρες και τις γυναίκες ANZACs που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για υψηλά ιδανικά, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το μεγάλο προνόμιο που διαθέτουμε ως Έλληνες της πέμπτης ηπείρου, είναι ότι, για να «ξεφυλλίσουμε» την ένδοξη ιστορία των ANZACs, θα πρέπει να ανατρέξουμε στις σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Θα τους συναντήσουμε πρώτα – πρώτα στη Λήμνο, τη νήσο που διεδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία της Καλλιπόλεως το έτος 1915. Θα τους συναντήσουμε και στην ένδοξη κρητική γη, όπου τον Μάιο του 1941 συμμετείχαν με θάρρος και αυταπάρνηση στον ηρωικό αγώνα των κατοίκων της μεγαλονήσου για την υπεράσπισή της από τις εισβάλλουσες δυνάμεις του Άξονα. Όπως επίσης θα τους συναντήσουμε σε πολλές άλλες γωνιές της Ελλάδος, όπου αναμετρήθηκαν, στο πλευρό των προγόνων μας,με το «τέρας» του ναζισμού.

Εξάλλου, εκατοντάδες ήρωες ANZACs αναπαύονται ως σήμερα στην Ελληνική γη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τους δικούς τους τόπους και τους δικούς τους ανθρώπους. Τα είχαν εγκαταλείψει όλα, για να κάνουν το χρέος τους απέναντιστην ανθρωπότητα και τις μέλλουσες γενιές….

Τέτοια πρότυπα χρειαζόμαστε σήμερα για τα παιδιά μας! Πρότυπα αλληλεγγύης και ανιδιοτέλειας, πρότυπα αφοσίωσης σε υψηλά ιδανικά και ηθικές αρχές!Γι’ αυτό λοιπόν, δεν επιτρέπεται να τους λησμονήσουμε. Και πράγματι, δεν θα τους λησμονήσουμε ποτέ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ