Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, o οποίος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. 

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο Υπουργός ενημέρωσε τον Παναγιώτατο και τους Αρχιερείς πιο αναλυτικά για τη δέσμη προτάσεων της Ελληνικής Κυβερνήσεως, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας στην Ελλάδα. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην πρόταση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μεταρρύθμιση του μισθολογικού καθεστώτος του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων κληρικών που διακονούν στις ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πολλοί συνοδικοί Ιεράρχες απηύθυναν ερωτήσεις στον κ.Υπουργό, ζητούντες περισσότερες πληροφορίες, όλοι δε με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του εφημεριακού κλήρου.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ύστερα και από τη νεότερη ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας, θα τις μελετήσει προσεκτικά η Αγία και Ιερά Σύνοδος και θα εκφράσει την θέση της καταλλήλως. 

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση δήλωσε«Είχα τη χαρά να ενημερώσω τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το πλαίσιο της συμφωνίας της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εξήγησα τη δυνατότητα που δίνει η συμφωνία στα πλαίσια του εξορθολογισμό των σχέσεων, τη διασφάλιση των εργασιακών των Ιερέων και το νοικοκύρεμα των οικονομικών. Πάνω σε αυτές τις θέσεις οικοδομούμε την ιστορική συμφωνία. Εκφράστηκαν προβληματισμοί γύρω από το άρθρο 3, και υποσχέθηκα πως θα τους μεταφέρω.

Φεύγω πολύ αισιόδοξος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έθεσε τα ζητήματα που πρέπει να δούμε, όπως των Ιερέων του Οικουμενικού Θρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Οπως επίσης κι άλλες λεπτομέρειες. Βάλαμε συγκεκριμένα θεμέλια στο βαθμό που υπάρχουν τα ζητήματα αυτά, καθώς άλλα συζητάμε με την Εκκλησία της Ελλάδας, άλλα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπάρχει βούληση και θα βρεθούν οι νομοθετικές λύσεις. Θα συνεχιστεί ο διάλογος με τον Μακαριώτατο, την Εκκλησία της Ελλάδος, τον ΙΣΚΕ. Βάση αυτών θα κατατεθεί σχέδιο για συζήτηση. Κάθε βήμα πρέπει να γίνει προσεκτικά».