Αρχική » Διώκεται ο ιερέας της ανθρωπιάς

Διώκεται ο ιερέας της ανθρωπιάς

από christina

Παραπέμπεται στο Μονομελές Ρόδου ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Ρόδου, π. Χρήστος Σιάνας, μετά από αναφορά του πρώην γενικού γραμματέα απόδημου Ελληνισμού, δικηγόρου κ. Μιχάλη Κόκκινου, στενού συνεργάτη του τ. υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά. Ο Ιερέας οδηγείται στη δικαιοσύνη με κατηγορία την υποτιθέμενη δημόσια προτροπή σε βία με αφορμή όσα είπε τον Ιούνιο του 2018 ο πατήρ Χρήστος σε κήρυγμά του εντός του Ιερού Ναού και της Λειτουργίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, που είχαν προκαλέσει αίσθηση και έλαβαν πανελλήνια δημοσιότητα.

Τότε είχε πει: «Είναι μία ημέρα πένθους για την Ελλάδα μας. Εχθές οι προδότες υπογράψανε, πουλήσανε τη Μακεδονία μας» ανέφερε μεταξύ άλλων. Σε άλλο σημείο ο π. Χρήστος τόνισε: «Αυτοί οι προδότες, οι ψεύτες, οι ελεεινοί. Εσχάτη προδοσία, υπογράψανε όλοι. Αυτά τα κοπρόσκυλα που πήρανε να διοικήσουνε και να διαλύσουνε, σε εντεταλμένη υπηρεσία, την πατρίδα μας.

(…) Σήμερα το απόγευμα στις Πρέσπες έχουν πάει όλοι οι κοπρίτες, όλοι οι υπουργοί, όλα τα ρεμάλια και ακόμη και βορειοελλαδίτες βουλευτές που υπογράψανε, θα πάνε να διασκεδάσουνε τη μεγάλη τους επιτυχία. (…) Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι οι άθεοι, είναι ένα τίποτα, είναι μία χούφτα προδότες» υπογράμμισε ο π. Χρήστος.

Ο ελεγχόμενος ιερέας έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «ο προστάτης των φτωχών» και όχι αδίκως. Γιατί εδώ και χρόνια, έχει αναλώσει τη ζωή του βοηθώντας τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Ο π. Χρήστος έχει αναπτύξει στη Ρόδο σημαντικότατο κοινωνικό έργο. Σε παλαιότερες δηλώσεις του τόνιζε: «Είμαστε δίπλα στους αναξιοπαθούντες 365 ημέρες το χρόνο! Εδώ και 7 χρόνια λειτουργεί συσσίτιο όπου προσφέρονται γεύματα σε 50 συνανθρώπους μας. Κάθε μήνα προσφέρουμε τσάντες με είδη πρώτης ανάγκης (λάδι, τρόφιμα, κρέας) σε 80 οικογένειες. Την Τσικνοπέμπτη ταΐζουμε γύρω στα 1.000 άτομα μπριζόλες, λουκάνικα, σουβλάκια, αναψυκτικά, κρασί, όλα τα καλούδια δωρεάν για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Την Κυριακή της Τυροφάγου (Τυρινής) προσφέρουμε 1.000 μερίδες μακαρόνια με σάλτσα και τυρί, αναψυκτικά και κρασί. Του Αγίου Ανδρέα προσφέρουμε 1.500-2.000  λουκουμάδες, χυμούς και αναψυκτικά», λέει ο π. Χρήστος.

Επίσης, από την ενορία καλύπτονται οι όποιες ανάγκες έχει κάποιος άρρωστος και κυρίως καρκινοπαθής. «Ενημερωνόμαστε από γιατρούς για το πού έχουν ανάγκη και τους καλύπτουμε -η Μητρόπολη και ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας σε μεγάλο βαθμό-. Η Μητρόπολη καλύπτει επίσης τα εισιτήρια αρρώστων ή καρκινοπαθών για να μεταβούν σε νοσοκομεία των Αθηνών. Αλλοι ιερείς προσφέρουν λιγότερο, άλλοι περισσότερο, αλλά και η ενορία μας σε κοινωνικό έργο είναι πρώτη!».

Λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά για παροχή βοήθειας έχουν αυξηθεί.

Εκτός των άλλων, ο π. Χρήστος τελεί μυστήρια εντελώς δωρεάν. «Οποιοσδήποτε άνθρωπος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και θέλει να έρθει να παντρέψω, να βαπτίσω κ.ά., το κάνω με πολλή αγάπη, χωρίς να παίρνω ούτε ένα ευρώ. Ακόμα και σε κάποιους που μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα, αλλά με ρωτάνε μετά το τέλος του κάθε μυστηρίου “τι χρωστάνε” τους λέω “την αγάπη σας!”».

Ο παπα-Χρήστος κάθε χρόνο μάλιστα, με τη βοήθεια μουσουλμάνου καπετάνιου, προσφέρει αδιακρίτως ψάρια.

Μαζί με τον ψαρά Τσετίν Καραοσμάν, τα δυο παιδιά του και δυο φίλους  πηγαίνουν για ψάρεμα με τρία ψαροκάικα («Ευαγγελίστρια I», «Ευαγγελίστρια II», «Ευαγγελίστρια ΙΙΙ») και όσους τόνους ψάρια πιάσουν τα δίνουν εντελώς δωρεάν. Κάθε χρόνο του Ευαγγελισμού προσφέρουν γύρω στους 4-5 τόνους και την Κυριακή των Βαΐων 1-2 τόνους ψάρια, 1.000 καρβέλια ψωμί, 1.000 δεκάδες αυγά, 1.000 μπουκάλια ελαιόλαδο του 1,5 λίτρου και τρόφιμα.

Ο πατήρ Χρήστος γεννήθηκε στις 25/12/1953 στο Αργος του Ν. Αργολίδος και είναι το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας. Παρέμεινε στη γενέτειρά του μέχρι το 20ό έτος της ηλικίας του. Στην πατρίδα του διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα και εκεί εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Οικονομικός μετανάστης στις δύσκολες εκείνες εποχές, βρέθηκε στον Καναδά. Εργαζόμενος εκεί σκληρά, ζούσε με το όνειρο της επιστροφής του στην πατρίδα Ελλάδα και της αφιέρωσής του στην Εκκλησία ως κληρικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ