Αρχική » Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως

από ikivotos

Πριν από 24 χρόνια, μια μεγαλειώδης πορεία κατά μήκος της γέφυρας HarbourBridge στην πόλη του Σύδνεϋ γέννησε τον θεσμό της Εβδομάδος Εθνικής Συμφιλιώσεως. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, από διαφορετικές πολιτισμικές αφετηρίες, έσμιξαν τα βήματα και τις φωνές τους για να διατρανώσουν την ανάγκη ουσιαστικότερης συμφιλιώσεως του Αυστραλιανού Έθνους και, ειδικότερα, συμφιλιώσεως μεταξύ της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας και των Αβορίγινων και των κατοίκων των Νησιών του Πορθμού Torres.

Ήταν το αποκορύφωμα μίας διαδρομής η οποία εξελισσόταν διαρκώς, με μικρότερα ή μεγαλύτερα βήματα, ιδίως κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος. Κύριοι σταθμοί της, η κατάργηση σειράς διακρίσεων με το δημοψήφισμα της 27ης Μαΐου 1967 και η αναγνώριση των δικαιωμάτων γης των Πρώτων Κατοίκων με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, της 3ης Ιουνίου 1992.

Στην ανατολή του 21ου αιώνος, η αυστραλιανή κοινωνία είχε ήδη ξεμακρύνει σημαντικά από τα λάθη και τις αδικίες του παρελθόντος. Ταυτοχρόνως, είχε συνειδητοποιήσει ότι ο προορισμός της απόλυτης συμφιλιώσεως απαιτούσε περισσότερη σπουδή και συστηματικότερη δράση, με έμφαση στην προσέγγιση μεταξύ των κοινοτήτων, στην εμβάθυνση των σχέσεων τους και στην περαιτέρω καλλιέργεια του πνεύματος αλληλοσεβασμού. Τον σκοπό αυτό υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί η Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως, ένας θεσμός ο οποίος, κάθε χρόνο, μας καλεί να γνωρίσουμε την ιστορία του Αυστραλιανού Έθνους, την κουλτούρα των Πρώτων Κατοίκων και τα κοινά μας επιτεύγματα, να έρθουμε πιο κοντά, να παραμερίσουμε τις προκαταλήψεις και να επενδύσουμε σε όσα μας ενώνουν.

Πρόκειται για μία πρόκληση, η οποία συνάδει με τις χριστιανικές μας αξίες και με τις επιταγές του ιερού Ευαγγελίου. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, έχουμε χρέος να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και αγάπη το πρόσωπο του πλησίον, δίχως διακρίσεις, να υπερασπιζόμαστε σταθερά το αγαθό και το δίκαιο, να ρίχνουμε τα τείχη των διαχωρισμών και των διχασμών και να χτίζουμε γέφυρες φιλίας και συναδέλφωσης.

Με αυτές τις σκέψεις, παρακαλώ και προσεύχομαι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές της πίστεώς μας, δίδοντας την καλή μαρτυρία στην αυστραλιανή κοινωνία και προσθέτοντας, με κάθε ευκαιρία και με κάθε πρόσφορο μέσον, το δικό μας λιθαράκι στο ευγενές οικοδόμημα της συμφιλιώσεως του Αυστραλιανού Έθνους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ