Αρχική » Σάμου: Τα χωριά έγιναν γηροκομεία

Σάμου: Τα χωριά έγιναν γηροκομεία

από christina

«O πληθυσμός των νησιών μας βρίσκεται υπό διωγμόν…». Με τη φράση αυτή  ο μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος επισήμανε με τον πλέον δραματικό τρόπο το πρόβλημα της ερήμωσης περιοχών που έσφυζαν από ζωήκαι ταυτόχρονα επιτίθεται σε όσους θέλουν να αυξήσουν τον πληθυσμό της χώρας με αλλοδαπούς στους οποίους θα δοθείιθαγένεια.

Αφορμή για το ξέσπασμα του ιεράρχη αποτέλεσε η συνάντηση που είχε με τους πολύτεκνους, στους οποίους ανέφερε:«Το δημογραφικό πρόβλημα καθίσταται υπαρξιακό ζήτημα για την Πατρίδα μας. Ο πληθυσμός των Νησιών μας βρίσκεται υπό διωγμόν. Η κατάστασις είναι τραγική. Τα Χωριά μας, που έσφυζαν από ζωή ερημώνονται, σταδιακά θα ομοιάζουν με Γηροκομεία, χωρίς ζωντάνια, χωρίς δύναμη, χωρίς αισιοδοξία και κυρίως χωρίς ενθουσιασμό και ελπίδα για το μέλλον. Μόνον Γέροντες και Γερόντισσες. Οι Ιερείςμας μόνον κηδείες και μνημόσυνα τελούν. Τα Μυστήρια του Γάμου και του Βαπτίσματος έχουν ξεχασθεί.

Τελευταία μάλιστα ακούμε, ότι οιαλλοδαποί με δοτή ιθαγένεια θα αυξήσουν τον πληθυσμό της Ελλάδος και διερωτώμεθα, η Ελλάδα θα ζήσει χωρίς Ελληνες; Αλίμονο αν καταντήσουμε μειοψηφία στη Χώρα μας. Και ας μην ξεχάσουμε, ότι ο Πρωθυπουργός της γείτονος Χώρας είπε: “δεν χρειάζεται πλέον να πολεμήσουμε τους Ελληνες. Θα είμαστε φίλοι, ώσπου να τους κατακτήσουμε με τον εποικισμό και την ελεύθερη διακίνηση τωνπληθυσμών”.

Ως Επίσκοπος Ελληνας και ακρίτας ανησυχώ! Η Τοπική μας Εκκλησία είναι αρωγός. Στηρίζει τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες των Νησιών μας, στηρίζει τις νέες οικογένειες. Η πίστη των πολυτέκνων στον Θεό και η αγάπη τους στην Πατρίδα τους εμπνέουν στον αγώνα τους. Ο Χριστός, ο Φίλος και Προστάτης της οικογένειας ας ευλογεί την ζωήν τους και την πολύτιμη προσφοράν τους.

 

Η μείωση του πληθυσμού σύμφωνα με έκθεση του ΣΕΒ

Μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης, ο πληθυσμός αυξανόταν, καθώς η μετανάστευση καιπιο πρόσφατα, η τροφοδοτούμενη από την κατανάλωση ανάπτυξη της δεκαετίας του 2000, δημιουργούσαν μια επίπλαστη ευημερία.

Αυτοί οι παράγοντες συγκάλυπταν σε μεγάλο βαθμό την ουσιαστική στασιμότητα της φυσικής κίνησης του πληθυσμού (σχεδόν μηδενική διαφορά γεννήσεων-θανάτων), που είχε ξεκινήσει προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990, σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Στα χρόνια της κρίσης και προσαρμογής όμως, όλα άλλαξανκαι οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 29.380 μεταξύ 2009 και 2017, όσο περίπου είχαν μειωθεί τη δεκαετία του 1940 (-30 χιλ.). Ετσι σταδιακά ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται. Η μείωση αυτή μπορεί βεβαίως να αποδειχθεί προσωρινού χαρακτήρα, και να αντιστραφεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Εάν υπάρχειένας και μόνο λόγος για να εισέλθει η χώρα σε μια πιο ισχυρή και δυναμική πορεία ανάπτυξης, με επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και σταθερά εισοδήματα, είναι εν τέλει ο κίνδυνος της δημογραφικής και κατά συνέπεια εθνικής συρρίκνωσης.

Διότιεάν δεν ανακάμψει δυναμικά ο πληθυσμός, όλα τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ή δεν θα γεννηθούν από εδώ και πέρα, θα λείπουν ως παραγωγικό δυναμικό στις δεκαετίες του 2030 και 2040 και αυτό θα προκαλέσει καθήλωση της δυνητικής ανάπτυξης της χώρας. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τη δεκαετία του 1980, όταν σημειώθηκε αντίστοιχη μείωση γεννήσεων.

Τότε, οι μετανάστες και τα δανεικά από το εξωτερικό αποκατέστησαν κάποια ισορροπία, η οποία όμωςκατέρρευσε με το ξέσπασμα της κρίσης και τη συνακόλουθη εξαφάνιση των δανεικών, αλλά και των μεταναστευτικών ροών (που έγιναν αρνητικές λόγω της μετανάστευσης κατοίκων στο εξωτερικό).

Στην περίοδο της κρίσης, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και η μεγάλη ανεργία υπέσκαψαν κυριολεκτικά τις σταθερές πάνω στις οποίες βασιζόταν μέχρι τότε το νέο νοικοκυριό, όπως η ύπαρξη τουλάχιστον μιας σταθερής δουλειάς, ή στήριξη του ζευγαριού από τους γονείς, κ.ο.κ. Ούτως ή άλλως επρόκειτο για ένα ξεπερασμένο από την εποχή πλαίσιο στήριξης της σύγχρονης οικογένειας.

Οι πιο προηγμένες οικονομικά και κοινωνικά χώρες έχουν από καιρό αναγνωρίσει τη σημασία των ποιοτικών δημόσιων αγαθών, όπως το καλό δημόσιο σχολείο, τις στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές υπέρ της οικογένειας αλλά και τις αναγκαίες υποδομές όπως την καθολική βρεφονηπιακή κάλυψη, ως ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση τόσο της υπογεννητικότητας όσο και της δημογραφικής γήρανσης.

Ομως τέτοιες πολιτικές σήμερα δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα, ενώ ο πληθυσμός της χώρας γερνά με ταχύτατους ρυθμούς. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ