Αρχική » Έναρξη των εργασιών του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων Ιερών Μητροπόλεων

Έναρξη των εργασιών του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων Ιερών Μητροπόλεων

από ikivotos

Με την παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαΐου 2024 οι εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Συνέδριου και Στελεχών Κατασκηνώσεων στις φιλόξενες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΦΎΓΙΟ – «Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ», στο Ποσείδι Χαλκιδικής. Οι εργασίες ξεκίνησαν με την τέλεση του αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημο, στου οποίου τα μητροπολιτικά όρια φιλοξενείται η κατασκήνωση.

Στην συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: ‘’Χαιρετίζω τὴν  ἔναρξη  τῶν ἐργασιῶν  τοῦ 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχῶν Κατασκηνώσεων τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τὸ ὁποῖο διοργανώνει ἡ Συνοδικὴ Ἐπιτροπὴ Χριστιανικῆς Ἀγωγῆς τῆς Νεότητος καὶ τὸ ὁποῖο φιλοξενεῖται στὶς κατασκηνωτικὲς ἐγκαταστάσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Νεαπόλεως καὶ Σταυρουπόλεως.

Εἶναι καταγεγραμμένο στὴ συνείδηση τῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καὶ μάλιστα μὲ τρόπο ὁριστικό, τὸ ἀποτύπωμα τῶν Χριστιανικῶν Κατασκηνώσεων. Ἀναπτύχθηκαν ἰδιαίτερα μετὰ τὸν Πόλεμο καὶ τὴν Κατοχὴ στὴν πατρίδα μας, σὲ περιόδους ζοφερὲς γιὰ τὸ λαό μας, σὲ συνθῆκες μεγάλης φτώχειας, κοινωνικῆς ἀστάθειας, ἀνασφάλειας καὶ ἐμφυλίων παθῶν. Μέσα σὲ ἐκεῖνο τὸ περιβάλλον ἑκατοντάδες ἑλληνόπουλα τότε εἶχαν τὴν εὐκαιρία στὶς χριστιανικὲς Κατασκηνώσεις τῆς ἐποχῆς γιὰ καλλιέργεια τῆς πνευματικῆς καὶ μυστηριακῆς ζωῆς, γιὰ τὴν ἀνεύρεση λησμονημένων εὐαγγελικῶν θησαυρῶν, γιὰ τὴν πυροδότηση ἱεραποστολικῶν πόθων, γιὰ τὴν ἀναζήτηση τοῦ πλούτου τῆς Θεολογίας, γιὰ θεμελίωση προσωπικῶν δεσμῶν φιλίας, γιὰ  ἀναψυχή, ψυχαγωγία καὶ μόρφωση. Θεμελιώθηκε ἕνα ὅραμα ἀνάστασης τῆς κοινωνίας ἀπὸ τὰ συντρίμμια…

Οἱ κατασκηνώσεις τῶν Μητροπόλεών μας ὀφείλουν πάντοτε νὰ ἀποτελοῦν εὐκαιρία εὐλογημένης πνευματικῆς τροφοδοσίας καὶ μαθητείας στὴν μυστηριακὴ ζωὴ ἀπὸ τὴ  μιὰ μεριὰ καὶ νὰ γίνονται ἀπὸ τὴν ἄλλη πλευρά, μέσα στὸ ὄμορφο κλίμα τῆς κοινῆς ζωῆς καὶ τῆς φιλίας τῶν ἐφήβων, χῶρος ἐνημέρωσης γιὰ τὰ προβλήματα αἰχμῆς, κοινοῦ προβληματισμοῦ,  καλλιέργειας ἰδεῶν, ἀπροκατάληπτης ἀναζήτησης τῆς ἀλήθειας.

Παρέχω ἐκ βάθους καρδίας τὴν ἀρχιερατικὴ εὐλογία στὴν προσπάθειά σας. Τὸ ἔργο σας εἶναι ἰδιαίτερα σημαντικὸ καὶ σᾶς διαβεβαιώνω ὅτι τὸ ἐνδιαφέρον μας καὶ ἡ προσευχή μας συνοδεύουν τοὺς δικούς σας κόπους.

Συγχαίρω τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, Πρόεδρο τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς Χριστιανικῆς Ἀγωγῆς τῆς Νεότητος, τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημο στὰ ὅρια τῆς Μητροπόλεως τοῦ ὁποίου βρίσκονται οἱ κατασκηνωτικὲς ἐγκαταστάσεις καὶ τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως καὶ Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα γιὰ τὴ φιλοξενία τοῦ Συνεδρίου. Συγχαίρω καὶ εὐχαριστῶ ἰδιαιτέρως ὅλους σας γιὰ τὴν κατάθεση τοῦ χρόνου καὶ τῶν ταλάντων σας στὴν κοινή μας προσπάθεια.

Εὔχομαι ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς νὰ εὐλογήσει πλουσίως τὶς ἐργασίες τοῦ Συνεδρίου.,,

Στην συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και στα μέλη της διαρκούς Ιεράς Συνόδου που εγκρίνουν κάθε φορά τις προτάσεις της Συνοδικής Επιτροπής και γίνεται στην συνέχεια πραγματικότητα η υλοποίησή τους με σκοπό την ενίσχυση των νεανικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας μας.

Τόνισε επίσης την αξία και την ωφελιμότητα της κατασκηνωτικής ζωής  στην σημερινή πραγματικότητα ως αντίδοτο και εμπειρία αληθινής ζωής στα όσα περιβάλουν τους νέους και τους εφήβους της κοινωνίας μας.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος εκφράζοντας τις ευχές του για την ευόδωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ο οποίος έκανε ιστορική αναδρομή στην δημιουργία του κατασκηνωτικού αυτού χώρου και την μεταμόρφωσή του από έναν ερειπωμένο χώρο σε μία όαση φυσικού κάλλους αλλά και σ έναν χώρο υποδοχής νέων ανθρώπων βιώνοντας την ορθόδοξη ζωή αλλά και την παράδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο  περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κ. Λάζαρος Κυρίζογλου Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ. Ιγνάτιος Καïτετζίδης Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και η Δήμαρχος Κασσάνδρας κα. Αναστασία Χαλκιά.

Στον αγιασμό ενάρξεως παρευρέθηκαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γρεβενών Δαυίδ, Φθιώτιδος Συμεών, Δράμας Δωρόθεος, μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, Θεσσαλονίκης Φιλόθεος και Απολλωνίας και Φιέρι Νικόλαος από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Μετά το τέλος των χαιρετισμών, ακολούθησε η εναρκτήρια κεντρική εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου με  θέμα: Η κατασκήνωση στην μετά τον Κορονοϊό εποχή. Ο εισηγητής ανέφερε:

«…Ο ναρκισσισμός της παντοδυναμίας μας διαψεύστηκε μπροστά στους περιορισμούς που έθεσε η πανδημία και η εικόνα μας πλέον φέρει τραυματικές ρωγμές. Έννοιες, αξίες, θεσμοί, δεσμοί που είχαν συσκοτιστεί στη ρευστότητα της καθημερινότητας, τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση και ξαναζωντάνεψαν παλιές φοβίες και τρόμοι που κρύβαμε πολύ καλά μέσα μας. Ο φόβος της μοναξιάς ήρθε ξανά στο προσκήνιο. Ο Covid-19 έθεσε σε περιορισμούς την ανθρώπινη παρουσία και επαφή αλλά κυρίως διαμόρφωσε με έντονο τρόπο το φόβο του μοναχικού θανάτου…

…Μία Εκκλησιαστική Κατασκήνωση αποτελεί ουσιαστικά μία μικρή κοινωνία με βασικούς στόχους, όπως την κοινωνικοποίηση των παιδιών μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον, μέσα από την ομαδική ζωή με συνομήλικούς τους, την καλλιέργεια του ορθόδοξου βιώματος, την ψυχαγωγία, την αισθητική και καλλιτεχνική έκφραση, την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, ενίοτε και την επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της Πατρίδας μας. Επιπλέον, την πνευματική και σωματική ξεκούραση και χαλάρωση από την μέριμνα και το άγχος της σχολικής χρονιάς, όπως και την σωματική άσκηση μέσω ποικίλων αθλητικών δραστηριοτήτων, ακόμα και την επαφή των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον, την εκμάθηση διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, στα πλαίσια πάντοτε εξασφάλισης των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας…

…Γιατί τα παιδιά που έρχονται στην Εκκλησιαστική Κατασκήνωση λαμβάνουν μια ουσιαστική ευκαιρία, ιδιαιτέρως όταν έχουν «χαλαρή» ή και «ανύπαρκτη» σχέση με την Εκκλησία, να ζήσουν το «έρχου και ίδε» που είπε ο Φίλιππος στον Ναθαναήλ, προσκαλώντας τον να γνωρίζει το Χριστό.

Όταν τα γεγονότα της ζωής του Χριστού προσφέρονται και βιώνονται με αυτό τον τρόπο, τότε οι προσφερόμενες μέσα στην Κατασκήνωση θείες Αλήθειες αποτυπώνονται στην μνήμη των παιδιών, όχι με βάση την ψυχολογική λειτουργία τους, αλλά τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος…

…Η Κατασκηνωτική ζωή μπορεί να συντελέσει καθοριστικά ώστε να ξαναβρούμε το «μαζί»: στις στιγμές της έντονης ομαδικής αλληλεγγύης, στα παιχνίδια, στις κοινές δραστηριότητες και τα τραγούδια, στην χαρά της φυσικής δημιουργίας, στις συζητήσεις και στα γέλια, στο φαγητό και στη χαλάρωση, στο χορό και στην εν γένει ψυχαγωγία, ακόμη και στον πόνο και στο κλάμα, αρκεί να μοιράζονται. Στο «μαζί» γίνεται η αναγνώριση της παγκοσμιότητας των συναισθημάτων και των βιωμάτων: κανείς μας δεν είναι μόνος αν τολμήσει να μοιραστεί. Αυτό που δεν αντέχεται ατομικά, αντέχεται από την ευλογημένη κοινότητα όταν λειτουργεί. Αυτό που δεν αντέχεται ατομικά είναι εφιαλτικό όνειρο με σκοπό να μας ξυπνήσει από την κολάσιμη ατομικότητά μας…

…Αυτό το «καινόν» θαύμα, νομίζω ότι έχει κατεξοχήν να προσφέρει η Εκκλησιαστική Κατασκήνωση στην εποχή μετά τον Κορωνοϊό. Είναι το θαύμα που προέρχεται εκ «τοῦ καινοῦ τῆς Ἀμπέλου γεννήματος», όπως ψάλλουμε στην Γ΄ Ωδή του Αναστάσιμου Κανόνος.

Η πρόσκληση για μας, είναι να θελήσουμε να πιούμε από αυτό το «καινόν πόμα» και ταυτόχρονα, να μην το κρατήσουμε για τον εαυτό μας, αλλά να το προσφέρουμε απλόχερα και στον διψασμένο κόσμο μας, ιδίως στα νέα παιδιά. Ίσως να μην βρίσκουμε δύναμη να πράξουμε κάτι τέτοιο μόνοι μας. Θυμηθείτε: μόνο «μαζί», με τον Θεό και τους αδελφούς μας, ως κοινότητα, μπορούμε, όπως τότε ο Μωυσής, μετά τη διάβαση της Ερυθράς θάλασσας, χτυπώντας «κατ’ εντολήν του Θεού» τον βράχο Χωρή έπραξε και ανέβλυσε ύδωρ και  ξεδίψασαν οι Εβραίοι, μόνο «μαζί», επαναλαμβάνω, μπορούμε να προσφέρουμε κι εμείς το «ύδωρ το ζών», τον Χριστό, δηλαδή, στα παιδιά του σήμερα…»

Η πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου έκλεισε με εορταστικό δείπνο στην τραπεζαρία της κατασκήνωσης όπου παρεκάθησαν οι σύνεδροι και οι επίσημοι του Συνεδρίου ενώ είχε ετοιμαστεί ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

Τέλος να αναφερθεί ότι στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι από 50 Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, αντιπροσωπία από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας καθώς επίσης και από την Ιερά Μητρόπολη Βοστώνης. Οι σύνεδροι ξεπερνούν τον αριθμό τον 130 συμμετοχών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν κανονικά τις επόμενες ημέρες βάση του προγράμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ