Στο χώρο όπου ο Νικήτας Σταματελόπουλος, ο γνωστός ήρωας της επανάστασης του 1821 Νικηταράς ζητιάνευε, στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου Πειραιώς, τοποθετήθηκε η προτομή του.
Η τοποθέτηση της προτομής ήταν εδώ και χρόνια το όραμα του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, προκειμένου να τιμηθεί αυτή η μεγάλη προσωπικότητα του 1821. Ενα όραμα το οποίο έγινε πραγματικότητα χάρη στη συμβολή του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ανέλαβε όλα τα έξοδα για την κατασκευή του έργουπου φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Κικώτης.
Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, ο κ. Σεραφείμ σημείωσε πως ο Νικηταράς «στέκεται πλέον εδώ για να δείχνει το δρόμο στους νεοέλληνες, σε μια εποχή βαθιάς πνευματικής συγχύσεως, σε μία εποχή τραγικής απομειώσεως των ζωπύρων του γένους. Σε μια εποχή που τα πάντα πλέον πωλούνται και αγοράζονται».
Επισημαίνοντας ότι ο Νικηταράς υψώνει το λάβαρο της πνευματικής αντιστάσεως, υπογράμμισε πως «μία αντίσταση καλούμεθα όλοι να ενστερνιστούμε τώρα, καθώς ατενίζουμε αυτό το πρόσωπο και καθώς δύο χρόνια πριν τη συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, καλούμεθα όλοι να αντιδράσουμε σε αυτή τη φενάκη που έρχεται να απλωθεί επάνω στον τόπο μας, όταν δυστυχώς πωλήθηκε το ένδοξο όνομα της Μακεδονίας μας σε Σλάβους, σε καταδολιευτές, σε παραχαράκτες της ιστορίας μας».
«Ο ήρωας έρχεται να μας κινήσει όλους σε μία αντίσταση πνευματική, όχι μόνο να επιβιώσουμε ως έθνος σε μία χαοτική και συγκεχυμένη εποχή, αλλά να μάθουμε και πάλι το μεγάλο μάθημα της ιστορίας: ότι λαοί που ξεχνούν την ιστορίας τους, λαοί που δεν υψώνουν τη σημαία της πίστεως και της πατρίδος, πρόκειται να ξαναζήσουν τραγωδίες και εθνικές απομειώσεις», ανέφερε. Στη συνέχεια ευχαρίστηκε τον κ. Μαρινάκη και τον δήμαρχο Πειραιά για την ολοκλήρωση του έργου.
Από την πλευρά του ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως «είναι μεγάλη τιμή η δωρεά της προτομής του Νικηταρά, ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, στη μνήμη του πατέρα μου Μιλτιάδη Μαρινάκη, ενός ανθρώπου σφυρηλατημένου με τις διαχρονικές αρχές του Ελληνισμού, που έτρεφε ταυτόχρονα ανιδιοτελή αγάπη για τον Πειραιά. Αυτές τις αρχές υπηρέτησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του».
Επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό στην εποχή της ελληνικής κρίσης, να μπορέσουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ένδοξη ιστορία μας και να αντλούμε δύναμη από τους αγωνιστές του ’21 που έδωσαν την ψυχή τους για τις αξίες, τα ιδανικά, και υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση το δικαίωμα στην ελευθερία τους», τονίζοντας παράλληλα πως αυτήν ακριβώς την ιστορική μνήμη «θέλαμε να αναβιώσουμε από την πρώτη στιγμή που Πειραιώτες εμπιστεύτηκαν το πρόγραμμά μας πριν από 5 χρόνια. Μαζί με τα έργα υποδομής και τις πρωτοβουλίες μας στο κοινωνικό πεδίο θέσαμε ως βασική προτεραιότητά μας την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης του Πειραιά, προκειμένου και οι επόμενες γενιές των Πειραιωτών να εμπνευστούν από αυτή».
Για τον ήρωα Νικήτα Σταματελόπουλο (Νικηταρά) μίλησαν:
Εκ μέρους του Συλλόγου Τουρκολεκαίων (τόπος καταγωγής του ήρωα), ο ιστορικός, ερευνητής κ. Αντώνιος Παναγόπουλος.
Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας Μεσσηνίας (γενέτειρα του ήρωα) ο π. Βασίλειος Βεργινάδης.
Εκ μέρους του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων του 1821, ο κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας.
Η τραγουδίστρια Βασιλική Καρακώστα απέδωσε με εξαιρετική συγκίνηση δημώδες άσμα (μοιρολόι) για τον Νικηταρά, προκαλώντας, με την εξαιρετική φωνή της, σε όλους τους παρευρισκομένους συναισθήματα υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης.
Ιδια συναισθήματα χαράς και συγκίνησης, αλλά και αισιοδοξίας για τη νέα γενιά, δημιούργησε σε όλους και η Θεατρική ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, από τον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Καστέλλας, που παρουσίασε θεατρικό δρώμενο από την επαιτεία του ήρωα στον Πειραιά.