Την ώρα που όλα γύρω μας καταρρέουν, η Εκκλησία με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ύψωσε για μια ακόμη φορά φωνή για την υπεράσπιση των δικαίων του έθνους. Από την Καλαμάτα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας χαρακτήρισε την 25η Μαρτίου «ημέρα μνήμης, αλλά και διδακτική συνάμα για όλους. Ιδίως για αυτούς που τολμούν να παραχωρούν γεωπολιτικά δικαιώματα της χώρας μας».
Τόνισε επίσης, ότι οι Ελληνες ποτέ δεν δέχθηκαν τη δουλεία, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αφύπνισης και ενότητας προς όλους.
Ο κ. Χρυσόστομος σε δηλώσεις του,αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών και στις αντιδράσεις του κόσμου, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει τα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και να μην προκαλείται το λαϊκό αίσθημα.
Για το θέμα της Μακεδονίας και τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ.Χρυσόστομος σε παλαιότερο άρθρο του ανέφερε:
«Μία συμφωνία λοιπόν που δεν λύνει αλλά δημιουργεί νέα προβλήματα και η οποία δεν δικαιώνεται ούτε ιστορικά, ούτε πολιτισμικά, πρέπει να ξαναγραφτεί. Κανένας δεν αντιστρατεύεται την αναγκαιότητα ένταξης του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό την επίτευξη ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή, όχι όμως με το προσωπείο ενός υποφώσκοντος αλυτρωτισμού, στοιχεία του οποίου εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συνταγματική κατοχύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπως για παράδειγμα τα περί ύπαρξης μακεδονικής δήθεν μειονότητας στην πατρίδα μας, και τα οποία πάντοτε θα παραμένουν στοιχεία τριβής και αμφισβήτησης σε κάθε επίπεδο του δημόσιου βίου (εκπαίδευση, εμπόριο, εκκλησιαστική πραγματικότητα).
Μία συμφωνία λοιπόν που διχάζει, είναι μία αλυσιτελής πρόταση, όσες δεκαετίες και αν παρέλθουν, μάλιστα όταν τα στοιχεία αυτής της συμφωνίας είναι στοιχεία αμφισβήτησης της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας της ιστορίας των Ελλήνων».
Και ενώ στο εσωτερικό της Ελλάδος με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, καταγράφεται ακραίος διχαστικός λόγος από την πλευρά της κυβέρνησης, στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι για την εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπιμοτήτων διά στόματος Ερντογάν θέλουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
Στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως«η Αγιά Σοφιά δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης-ο μεγαλύτερος ναός για πολλούς αιώνες- είναι και ένα κτήμα της ανθρωπότητας και έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO, σαν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς» και διεμήνυσε: «Οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών, είναι και μία προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού».
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος κατέθεσε επείγουσα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η Επιτροπή ερωτάται πώς σκοπεύει να την προστατεύσει.Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
“Η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η Επιτροπή ερωτάται πώς σκοπεύει να την προστατεύσει.Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν δήλωσε στις 24.03.2019 σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ενδέχεται μετά τις εκλογές της 31ης Μαρτίου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ώστε να μην υπάρχει αντίτιμο εισόδου. Πρόσθεσε ακόμα ότι μπορεί ακόμα και να αλλάξει το όνομα σε Τέμενος της Αγιά-Σοφιάς. Κάτι τέτοιο ωστόσο αντιβαίνει κατάφωρα στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο. Είναι δεδομένο ότι ήδη από το 1985 ο ιστορικός χώρος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Επιπλέον, ο χαρακτήρας του είναι αυστηρά κοσμικός, μουσειακός και προστατεύεται από τη διεθνή Σύμβαση Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Πώς προτίθεται να αντιδράσει απέναντι στο ενδεχόμενο υλοποίησης των ανωτέρω σχεδίων της τουρκικής Κυβέρνησης;
2) Πώς σκοπεύει να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας”;