Αρχική » Επιστράφηκαν τα κλεμμένα κειμήλια

Επιστράφηκαν τα κλεμμένα κειμήλια

από christina

Μετά από 40 χρόνια, επεστράφησαν στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, κατόπιν συντόνων ενεργειών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, της Ιεράς Μονής Χρυσοποδαριτίσσης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και του Υπουργείου Πολιτισμού, τα κλαπέντα από τις 15 Απριλίου 1979 (Κυριακή των Βαΐων) Πατριαρχικά Σιγίλλια:

Α) Του Πατριάρχου Προκοπίου (1786), το οποίο ανανέωνε την πατριαρχική αξία της Μονής και κατέγραψε τα όρια του Μετοχίου της στον Αραξο.

Β) Το Πατριαρχικό σιγίλλιο του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ (1798), το οποίο επίσης ανανέωνε την Πατριαρχική αξία της Μονής και

Γ) Τουρκικό, σουλτανικό φιρμάνι του 1786, το οποίο επιβεβαίωνε το Πατριαρχικό Σιγίλλιο του 1786.

Τα ανωτέρω κειμήλια της Μονής, όπως και άλλα ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα Λατρείας, κυρίως δε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοποδαριτίσσης, εκλάπησαν από αρχαιοκάπηλους το 1979 και επωλήθησαν, απ’ ό,τι φαίνεται στο εξωτερικό.

Από τη στιγμή που εντοπίσθηκαν τα ως άνω σιγίλλια, προ δυόμισι ετών από το Μοναχό Συμεών, κατόπιν τυχαίας συζητήσεως με κάποιον που είχε δει φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο και ότι ευρίσκονται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως και της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και προ ημερών παρεδόθησαν τα ιστορικά έγγραφα.

Τα σιγίλλια θα εκτίθενται στο Μουσείο Πατρών για δύο μήνες και εν συνεχεία θα δοθούν στο Μοναστήρι.

Στην παρουσίασή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Ηγούμενος της Μονής π. Νικόδημος Μπαρούσης, ο Μοναχός Συμεών, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κ. Αναστασία Κουμούση και η κ. Βασιλική Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών αγαθών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ