Αρχική » Γέρων Εφραίμ: Τα Ιερά Λείψανα

Γέρων Εφραίμ: Τα Ιερά Λείψανα

από ikivotos

Τα Άγια Λεί­ψα­να έχουν την εξής κλι­μά­κω­ση:

Πρώ­τα έχου­με το κί­τρι­νο χρω­μα­τι­σμό, μετά εί­ναι η ευω­δία, μετά εί­ναι η μυ­ρο­βλυ­σία και μετά εί­ναι η θαυ­μα­τουρ­γία.

Τα Άγια Λεί­ψα­να πε­ριέ­χουν υπο­στα­τι­κή Χάρη Αγί­ου Πνεύ­μα­τος και όταν τα προ­σκυ­νά­με, δεν προ­σκυ­νά­με τα οστά, αλλά τη Χάρη που πε­ριέ­χουν, για να με­τα­δο­θεί και σε εμάς, ανά­λο­γα με την πί­στη μας.

Όταν πάμε σε μια βρύ­ση, ο σκο­πός μας δεν εί­ναι η βρύ­ση αυτή καθ’ αυτή, αλλά το νερό που εκ­βάλ­λει, για να το πιού­με. Κάτι πα­ρό­μοιο συμ­βαί­νει και με τα Άγια Λεί­ψα­να. Που­θε­νά στον κό­σμο δεν υπάρ­χουν Αγία Λεί­ψα­να. Μόνο η Ορ­θο­δο­ξία έχει αυ­τόν τον θη­σαυ­ρό..

Οι αγα­θοί λο­γι­σμοί χρω­μα­τί­ζουν τα οστά του αν­θρώ­που, ξε­κι­νών­τας από την κάρα του αν­θρώ­που, επει­δή ο τρό­πος σκέ­ψε­ως βρί­σκε­ται στο κε­φά­λι. Χρω­μα­τί­ζουν με έν­το­νο χρω­στή­ρα αγιο­πνευ­μα­τι­κό και τα οστά απο­κτούν έν­το­νο κε­χριμ­πα­ρί κί­τρι­νο χρώ­μα, που υπο­δη­λώ­νει μό­νι­μη πα­ρου­σία του Αγί­ου Πνεύ­μα­τος.

Και όσο πιο Άγιος εί­ναι ο άν­θρω­πος, τόσο πιο πολύ χρω­μα­τί­ζον­ται τα οστά του.

Ο χρω­μα­τι­σμός των Αγί­ων λει­ψά­νων δεν έχει ερ­μη­νευ­τεί επι­στη­μο­νι­κώς και κα­θι­στά ανα­πο­λό­γη­τους όχι μόνο όλους τους επι­στή­μο­νες, αλλά και τους απί­στους.

Αν τα λεί­ψα­να των Αγί­ων ευω­δί­α­ζαν στον πραγ­μα­τι­κό βαθ­μό, οι άν­θρω­ποι θα πέ­θαι­ναν από αυ­τήν την ευω­δία, λόγω υπερ­βο­λι­κής χα­ράς!

Γέρων Εφραίμ Σεραγιώτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ