Για να προσευχηθούμε με την καρδιά για το συνάνθρωπό μας, πρέπει να τον πονέσουμε. Να βγούμε σιγά-σιγά από τον εαυτό μας και ν’ αρχίσουμε ν’ αγαπάμε και να πονάμε τους συνανθρώπους μας εάν θέλουμε η προσευχή μας να γίνει καρδιακή. Να κάνουμε τον πόνο του, δικό μας πόνο.

Αγιος Παΐσιος

 

Καμιά προσευχή δεν πάει χαμένη. Εμένα η προσευχή με κράτησε τόσα χρόνια.

Αγιος Ιάκωβος Τσαλίκης

 

Οταν είμαστε στη χάρη του Θεού, τότε η προσευχή μας γίνεται καθαρή. Να προσευχόμαστε συνεχώς, ακόμα και ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας, όταν ετοιμαζόμαστε για ύπνο ή ξεκουραζόμαστε.

Αγιος Πορφύριος

 

Οταν πηγαίνεις να κάνεις την προσευχή σου, να θυμάσαι τα πάθη σου, τα αδύνατα σημεία που έχεις, την ευκολία με την οποία ξεφεύγεις και πέφτεις, να θυμάσαι ότι ο Χριστός μπορεί να σε συγκρατήσει.

Γέροντας Ιωήλ

 

Να γονατίζεις και να λες: Κράτα με, Χριστέ μου, να μη σου φύγω.

Γέροντας Ιωήλ

 

Οταν ο άνθρωπος προσεύχεται, πρέπει να αισθάνεται ότι είναι μικρό παιδί και ο Θεός ο στοργικός πατέρας που ό,τι και να του γυρέψει, θα του το δώσει ο καλός Θεός εάν είναι προς όφελός του.

Αγιος Παΐσιος

 

Ζήτησα στην προσευχή μου από τον Θεό να μου δώσει το χάρισμα να γνωρίζω από τα πρόσωπα τις καρδιές των ανθρώπων, για να μπορώ να τους βοηθάω. Και ο Θεός μου το έδωσε.

Αγιος Ιάκωβος

 

Να κάνετε μετάνοιες όταν προσεύχεστε. Εστω και αν αυτό σας κουράζει. Η προσευχή που συνοδεύεται από εκούσια θυσία, γίνεται πιο ευάρεστη στον Θεό και πιο αποτελεσματική.

Αγιος Πορφύριος