Αρχική » Αναστηλώνεται το Ιμαρέτ στην Άρτα

Αναστηλώνεται το Ιμαρέτ στην Άρτα

από christina

Το ποσό του 1.000.000 ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη βελτίωση – αποκατάσταση του οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ στην Aρτα,  που θεωρείται ένα από τα συμβολικά κτήρια της πόλης. Οι σχετικές μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Aρτας και  προβλέπουν έργα αναστήλωσης του οθωμανικού τεμένους και του περιβάλλοντος χώρου  και παράλληλα την καταγραφή προβλημάτων των δομικών υλικών και του διακόσμου. Η σχετική έγκριση της  δημοπράτησης  αναμένεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το Ιμαρέτ ήταν ένα κτιριακό σύμπλεγμα από το οποίο έχει διασωθεί μόνο το τζαμί του Φαΐκ πασά, που λειτουργούσε ως πτωχοκομείο και είχε οικονομική αυτοτέλεια. Διέθετε ένα τζαμί, ένα χαμάμ, ένα εστιατόριο, κλίνες για οδοιπόρους και φτωχούς και έναν μεντρεσέ (μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο).

Το τζαμί αυτό κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ πασά, πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Αρτας. Κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας της αρχαίας Νικόπολης, όπως και από τον βυζαντινό ναό της Παναγιάς της Παντάνασσας, αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το τζαμί πιθανόν κτίστηκε πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Μετά την απελευθέρωση της Αρτας, το τζαμί μετατράπηκε προσωρινά σε εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Ιωάννη το Ρώσο. Το 1938, με βασιλικό διάταγμα, το τζαμί ανακηρύχθηκε σε διατηρητέο ιστορικό χώρο. Βρίσκεται στην οδό Αράχθου και Κατσαντώνη σε μικρή απόσταση από τον Ναό της Αγίας Θεοδώρας. Δεν είναι γνωστή η ακριβής περίοδος κτίσης του αλλά πιθανολογείται ότι είναι της ίδιας εποχής με εκείνης του Ιμαρέτ.  Η υπόθεση αυτή ισχυροποιείται και από το γεγονός ότι στο τζαμί υπήρχε και ο τάφος του Σουλεϊμάν Μουσταφά, σημαιοφόρου του Φαΐκ Πασά.

Το τέμενος βρισκόταν σε μία συνοικία με την ονομασία «Ελιγιασβέη» και η κατασκευή του υπήρξε δαπάνη ενός Οθωμανού με το όνομα «Φεϋζουλλάχ». Το τζαμί είχε προσόδους που ανέρχονταν σε 1500 – 2000 γρόσια, τα οποία λάμβανε ο ιμάμης.

Το τζαμί είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια χριστιανικού ναού αφιερωμένου στην Αγία Κυριακή. Το τζαμί, όπως και τα περισσότερα τζαμιά του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου, ανήκει στον τύπο Α. Αποτελείται από μία απλή μονόχωρη αίθουσα προσευχής, τετράγωνης κάτοψης και πλευράς, διαστάσεων 6,40 μ. Μέχρι το 1917 σωζόταν ο κυλινδρικός μιναρές του, ο οποίος σήμερα δεν υπάρχει.  Το 1962 με υπουργική απόφαση το τζαμί ανακηρύχθηκε σε αρχαιολογικό χώρο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ