Του Πάνου Ευαγγέλου

Tην έντονη αντίδρασή της για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα εξέφρασε η Ιερά Κοινότητα με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι μοναχοί στέκονται ιδιαίτερα στην αποποινικοποίηση της βλασφημίας  και επισημαίνουν πως ''η ιστορία και η Ορθόδοξος παράδοσις του έθνους μας, επιτάσσουν τον σεβασμόν του νεκρού ανθρωπίνου σώματος, έστω και εάν τούτο ανήκη εις εχθρούς της πατρίδος…Ζητείται εις το εξής να υβρίζεται και να βλασφημήται ο Θεός και η Εκκλησία ή να προσβάλλωνται ελευθέρως οι νεκροί και οι τάφοι, χωρίς τον κίνδυνον επιβολής ποινικών κυρώσεων; Μήπως τελικώς επιδιώκεται η αποξήλωσις των διαχρονικών αξιών του Ορθοδόξου ελληνικού λαού;''.

Αναλυτικά η επιστολή

Διά του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος επιθυμούμεν να θέσωμεν υπ’ όψιν Υμών τα κάτωθι:

Μετά βαθυτάτης θλίψεως επληροφορήθημεν τας σχεδιαζομένας μεταβολάς του Ποινικού Κώδικος, με τας οποίας καταργούνται τα άρθρα 198, 199 και 201, τα αναφερόμενα εις την κακόβουλον βλασφημίαν, την καθύβρισιν θρησκευμάτων και την περιύβρισιν νεκρών, αντιστοίχως.

Η προτεινομένη κατάργησις των ανωτέρω άρθρων θα έχει σοβαράς αρνητικάς συνεπείας εις την κοινωνικήν ζωήν και τας σχέσεις των ανθρώπων, οδηγούσα πολλάκις εις την απευκταίαν χρήσιν της αυτοδικίας, ελλείψει ποινής υπό του Νόμου.

Ωσαύτως, η ιστορία και η Ορθόδοξος παράδοσις του έθνους μας, επιτάσσουν τον σεβασμόν του νεκρού ανθρωπίνου σώματος, έστω και εάν τούτο ανήκη εις εχθρούς της πατρίδος.

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός μας παρέδωσε τον χρυσούν κανόνα και θεμέλιον λίθον διά την ειρήνην των κοινωνιών και την αρμονικήν συμβίωσιν των ανθρώπων, με την ρήσιν «ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις», διδάσκων ούτως και τον σεβασμόν εις έκαστον άνθρωπον, τον οποίον έχουν υιοθετήσει και αι νομοθεσίαι πλείστων χωρών.

Οταν ο σεβασμός ούτος εξαφανισθή δια της πλήρους ασυδοσίας όσων προσβάλλουν τας θρησκευτικάς πεποιθήσεις των συνανθρώπων των, αι οποίαι διά πλείστους εξ αυτών είναι ό,τι ιερώτερον και προσφιλέστερον έχουν, ασφαλώς η κοινωνία μας θα δεχθή πλήγμα εις τα θεμέλια αυτής.

Διερωτώμεθα, ποία ανάγκη επιβάλλει τας προτεινομένας αλλαγάς εις την Ορθόδοξον πατρίδα μας, εις καιρούς μάλιστα εξάρσεως της θρησκευτικής βίας.

Ζητείται εις το εξής να υβρίζεται και να βλασφημήται ο Θεός και η Εκκλησία ή να προσβάλλωνται ελευθέρως οι νεκροί και οι τάφοι, χωρίς τον κίνδυνον επιβολής ποινικών κυρώσεων; Μήπως τελικώς επιδιώκεται η αποξήλωσις των διαχρονικών αξιών του Ορθοδόξου ελληνικού λαού;

Εν τέλει, ιδιαιτέραν ανησυχίαν προκαλεί η προτεινομένη ψήφισις υπό της Βουλής του νέου Ποινικού Κώδικος ως ενιαίου, χωρίς δηλαδή να δίδεται η δυνατότης καταψηφίσεως ωρισμένων άρθρων του.

Διατί προτιμάται αυτή η διαδικασία ψηφίσεως εις ένα νομοθέτημα υψίστης σημασίας διά την ομαλήν κοινωνικήν συμβίωσιν και ειρήνην, όπως είναι ο Ποινικός Κώδιξ; Είναι δυνατόν να εφαρμόζεται τοιαύτη μεθόδευσις εις το Κοινοβούλιον της πατρίδος μας;

Απευθυνόμενοι προς πάντας Υμάς, επισημαίνομεν την αδήριτον ανάγκην να διαφυλάξωμεν, κατά την σύγχρονον ταύτην εποχήν, με όλας μας τας δυνάμεις όλα όσα μας εκληρονόμησεν η Ορθόδοξος Παράδοσις της πατρίδος μας.

Παρακαλούμεν λοιπόν θερμώς όπως συμβάλετε εις την αποτροπήν των επικειμένων δυσμενεστάτων συνεπειών, με την διατήρησιν των διατυπώσεων των εν λόγω άρθρων επακριβώς ως έχουν, ή τουλάχιστον παρέχοντες το δικαίωμα ψηφίσεως ενός εκάστου άρθρου κεχωρισμένως, δίδοντες ούτω την δυνατότητα εις έκαστον εκπρόσωπον του Ελληνικού Κοινοβουλίου να εκφράση ελευθέρως την άποψίν του, αιρόμενος εις το ύψος των περιστάσεων.

Εχοντες την βεβαιότητα ότι η παράκλησις ημών θα τύχη της δεούσης προσοχής πάντων Υμών και ευχόμενοι ο Κύριος να χαρίση ειρήνην εις την Ορθόδοξον πατρίδα ημών, εις δε το πολυεύθυνον έργον Υμών ενίσχυσιν και φωτισμόν, διατελούμεν μετά τιμής.