Αρχική » Ο Βαρθολομαίος και η «πορεία ζώντων»

Ο Βαρθολομαίος και η «πορεία ζώντων»

από christina

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ηγήθηκε της 31ης «Πορείας των Ζώντων», για τα έξι εκατομμύρια Εβραίων που εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στέλνοντας μήνυμα προς όλη την ανθρωπότητα.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε στο Οσβιέτσιμ, όπως ονομάζεται στα πολωνικά το Αουσβιτς, με τη συμμετοχή 10.000 ατόμων από όλο τον κόσμο.

Εδώ έφταναν τα τραίνα με τους Εβραίους απ’ όλη την Ευρώπη και οδηγούνταν στην πλειονότητά τους, αμέσως μετά την άφιξή τους, στο στρατόπεδο εξόντωσης Αουσβιτς-Μπίρκεναου που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ.

Στο γνωστό και ως Αουσβιτς ΙΙ στρατόπεδο, βρίσκονταν οι θάλαμοι των αερίων και οι φούρνοι. Στο Μπίρκεναου βρήκαν το θάνατο πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητα Εβραίοι, μεταξύ αυτών και 62.000 Ελληνες.

Η «Πορεία των Ζώντων» πραγματοποιείται από το 1988 στη μνήμη αυτών που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Η πορεία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Αουσβιτς-Μπίρκεναου της Κρακοβίας και στη φετινή πορεία συμμετέχει για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ύστερα από πρόσκληση της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής της Πορείας και του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού «AGAPE».

Αφορμή για την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ότι η φετινή «Πορεία των Ζώντων» είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο Μπίρκεναου και εκτός αυτού, ο Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε σήμερα το απόγευμα έκθεση για τους Ελληνες του Αουσβιτς.

Πρόκειται για μία προσωρινή έκθεση, η οποία στην τελική της μορφή θα στεγαστεί μόνιμα στο Κρατικό Μουσείο του Αουσβιτς. Η έκθεση προετοιμάζεται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη Βουλή των Ελλήνων.

Μάλιστα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που είναι εφέτος ο επίσημος προσκεκλημένος, τιμήθηκε από τους διοργανωτές και με μία παραπάνω τιμητική διάκριση: είναι ο ομιλητής στην επίσημη εκδήλωση που έχει οργανωθεί μετά την «Πορεία των Ζώντων». Ο Πατριάρχης έχει εκφραστεί επανειλημμένα ενάντια στον αντισημιτισμό και στην αναγκαιότητα της καταπολέμησής του.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ