Αρχική » Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στη Σπάρτη

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στη Σπάρτη

από ikivotos

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, παρουσία πλήθους πιστών και με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο Παντελεήμονα τον Θαυματουργό.

Την Παρασκευή το απόγευμα τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσταθίου.

Στην ομιλία του ο Διοικητής του Ιδρύματος και τέως Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κος Γεώργιος  Κοντός, αναφέρθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα και στην διπλή του ιδιότητα: να θεραπεύει τους ανθρώπους σωματικά και ψυχικά. Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τόνισε χαρακτηριστικά: ”Ο Θεός πρόσφερε στους ανθρώπους ως δώρο την θυσία του παιδιού Του, δηλαδή του Χριστού. Από τους ανθρώπους δεν περιμένει δώρα. Το μόνο που ζητά είναι να παραμερίσουν τον εγωισμό τους και να Του χαρίσουν  την καρδιά τους, ώστε να δεχτούν το έλεός Του, που σημαίνει τη δύναμη και τη χάρη του Θεού. Φωτεινό παράδειγμα ο Άγιος Παντελεήμονας, του οποίου το όνομα δόθηκε από τον ίδιο το Θεό κατά τον μαρτυρικό του θάνατο”. Στον επίλογό του αναφέρθηκε στο Ίδρυμα που δημιουργήθηκε από την αγάπη του Σεβάσμιου Ποιμενάρχη μας και με την ευλογία του Αγίου, όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί το λιμάνι για συνανθρώπους μας που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.

Mε την σειρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους. Επίσης ανακοίνωσε την εκδήλωση προς τιμήν των ομογενών, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 19ης Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος. Επικαλούμενος την εντολή του Χριστού μας ”Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτόν” , τόνισε την αγάπη των Ομογενών για την Πατρίδα τους και την μεγάλη προσφορά τους στα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ