Tου Πάνου Ευαγγέλου

Μετά από πολλά χρόνια Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος φαίνεται πως αποφάσισαν να ξεχάσουν τις διαφορές τους και να αναζητήσουν κοινό τόπο στο όνομα της ενότητας της Ορθοδοξίας. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν κοντά με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης "Αγιος Πορφύριος" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι της Βοιωτίας.

Το κακό κλίμα που επικρατούσε παραδέχτηκε κατά την πρώτη τους συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Ιερώνυμο: «Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά από κάποιες στενοχώριες που μεσολάβησαν μεταξύ μας. Αυτά είναι ανθρώπινα. Πρέπει να έχουμε την δύναμη να τα υπερβαίνουμε και να συνεχίζουμε για το καλό της Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος είχε την πολύ ωραία και αδελφική πρωτοβουλία να με προσκαλέσει για τα εγκαίνια στο Δήλεσι και αυτό είναι μία ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεών μας, όπως είχα γράψει και στο απαντητικό ευχαριστήριο γράμμα όταν έλαβα την πρόσκλησή του. Είναι ανθρώπινο στη ζωή των προσώπων και των Εκκλησιών να μεσολαβούν δυσάρεστες στιγμές αλλά προκειμένου περί της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας ότι το αίμα νερό δεν γίνεται. Ετσι θα πορευθούμε ως ομόδοξοι και ως αδελφοί. Είμαστε υπεύθυνοι έναντι των Εκκλησιών μας και του λαού του Θεού. Συζητήσαμε όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για την χθεσινοβραδινή εκτενή συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Θίξαμε και το Ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα και άλλα θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες μας, ενώ έγινε και μία αμοιβαία ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν αυτήν τη στιγμή το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Χωρίζουμε απόψε πολύ ευχαριστημένοι και αγαπώντες περισσότερο ο ένας τον άλλο.

Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ευτυχής για τη συνάντηση και για το γεγονός ότι ο κ. Βαρθολομαίος αποδέχτηκε την πρόσκληση για να παραστεί στα εγκαίνια του κέντρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλοντας να δείξει ότι επέστρεψαν οι καλές παλιές μέρες, αποφάσισε να ανταποδώσει την επίσκεψη του Πατριάρχη, η οποία αναμένεται να γίνει , όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρθολομαίος στις 11 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζει!

Στο περιθώριο της  επίσκεψής του στην Αθήνα ο κ. Βαρθολομαίος είχε συνάντηση και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου τον οποίο ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν την Ορθόδοξη κοινότητα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για το θέμα που αφορά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλήρο μετά την απόρριψη του συμφώνου Ιερώνυμου-Tσίπρα.

Ο κ. Γαβρόγλου, πέραν της ενημέρωσης για τις προθέσεις της κυβέρνησης , συνεχάρη τον Πατριάρχη «για τις πολύ εύστοχες εκλογές που έχουν γίνει για τις Αρχιεπισκοπές Αμερικής και Αυστραλίας και... «είχαμε και τη χαρά να τον ακούσουμε για τις σκέψεις του σχετικά με διάφορα ζητήματα. Οπως ξέρετε, είναι ένας άνθρωπος με σοφία. Αυτό που πραγματικά μας γεμίζει με πολύ μεγάλη αισιοδοξία είναι οι συζητήσεις που έχουν γίνει με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Καταλαβαίνουμε ότι είναι μία νέα φάση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος, μία περίοδος πνευματικής ενότητας και δεν μπορούμε παρά να το χειροκροτήσουμε».

Το κέντρο

Ο κ, Βαρθολομαίος, Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τέλεσε τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης "Αγιος Πορφύριος" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι της Βοιωτίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οραματιζόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μας αυτό το Κέντρο να γίνει το σπίτι του παππού και της γιαγιάς των παιδικών μας αναμνήσεων. Μόνιμα ανοικτό σε συγγενείς, φίλους, σε γνωστούς και αγνώστους. Ενα σπίτι που θα μετατρέψει την δυσκολία του γήρατος σε ευλογία της νεότητος».

Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος είπε:

«Εγκαινιάζεται ένα εντυπωσιακό ίδρυμα υποστηρίξεως ηλικιωμένων, δημιούργημα ενός άλλου πνεύματος, ένας θεσμός ο οποίος ενσαρκώνει τον σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο αλλά και την εμπιστοσύνη στη δύναμη της επιστήμης και στην πρόοδο της ιατρικής, οι οποίες εδώ υπηρετούν άνευ όρων τον άνθρωπο».