Του Ιωσήφ Κόκκινου

Λίγες ημέρες πριν από την τελετή ενθρόνισής του, στη Νέα Υόρκη στις 22 Ιουνίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μίλησε στο Εuronews για το νέο του βήμα στην πορεία του.

Οπως δήλωσε στενοχωριέται που φεύγει από την Κωνσταντινούπολη, μα δεν θλίβεται αφού σύντομα θα τον υποδεχθεί το νέο του ποίμνιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στην Τουρκία κοστίζει ακριβά αυτή η κατάσταση, ενώ δεν έχει κανένα όφελος» υποστηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και προσθέτει πως το κλείσιμο της σχολής αποτελεί αναχρονισμό που σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Καλό σημάδι αποτελεί και η πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνοδευόταν από εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας. Ακόμη, ο Αγιος Αμερικής εκτιμά πως η σχολή θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό σπουδαστών, γι’ αυτό και όταν ανοίξει τις πύλες της, θα πρέπει να θεσπίσει αυστηρά κριτήρια ως προς την επιλογή των σπουδαστών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομογένεια και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, όμως δηλώνει αισιόδοξος αφού πιστεύει στις δυνατότητες της ελληνικής ομογένειας. Σημειώνει πως οι Ελληνες της Αμερικής διαπρέπουν στην πολιτική, επιχειρηματική, καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο σοβαρό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει μετά την ενθρόνισή του, είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν» στη Νέα Υόρκη. Οπως σημειώνει, «ο ημιτελής ναός σε ένα ιερό σημείο για τους Αμερικανούς πολίτες και για την κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να είναι καύχημα για εμάς».

Ο Αγιος Αμερικής δεν ξεχνά και τις επιτυχίες των Ελλήνων του εξωτερικού στον τομέα του αθλητισμού. Ανάμεσά τους, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Ο Γιάννης είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε ολόκληρη την ομογένεια και όχι μόνο στους Ελληνες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι άνθρωποι τον αγαπούν όχι μόνο γιατί είναι καλός παίκτης, αλλά κυρίως γιατί έχει ήθος και είναι ιδιαίτερα ταπεινός».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατανοεί την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με την πορεία της Τουρκίας. Πολλοί υποστηρίζουν πως η Αγκυρα απομακρύνεται από τη Δύση, κάτι που ο Αγιος Αμερικής παραδέχεται. Ομως υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, αφού τα θεμέλια που έχει θέσει ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, είναι ιδιαίτερα ισχυρά.

 

Η κρίση με τη Μόσχα λόγω Ουκρανίας

«Η απομάκρυνση της Ουκρανίας από το ρωσικό άρμα αποτελεί μείζον ζήτημα για τη Ρωσία» σημειώνει ο Αγιος Αμερικής και προσθέτει πως η αντίδραση της Μόσχας υπήρξε βίαιη και άμετρη, αν και απολύτως αναμενόμενη. Ο Σεβασμιώτατος υποστηρίζει πως με εκκλησιαστικούς όρους, η συμπεριφορά της Μόσχας είναι ακατανόητη, ενώ τονίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο μελέτησε προσεκτικά όλα τα δεδομένα πριν προχωρήσει στην Αυτοκεφαλία της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ακόμη εκφράζει την ελπίδα, πως σύντομα η Ρωσία θα αναθεωρήσει τη στάση της, διότι όπως σημειώνει «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

 

Η «επιστροφή» στην Πόλη

«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης, εδώ είναι ο τόπος μου, η πατρίδα μου. Οπότε θα έρχομαι συχνά να προσκυνώ τον πατέρα μου και να φιλώ το χέρι του Πατριάρχη μου» εξομολογείται ο Αγιος Αμερικής. Σημειώνει ακόμη πως τον έχει σημαδέψει η διακονία του στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, ενώ γνωρίζει πότε έχει φυτευθεί κάθε φυτό και δέντρο και πότε έχει γεννηθεί κάθε κατσικάκι. Τέλος, σημειώνει πως θα εργαστεί σκληρά στις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.