Αρχική » Η εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας στον Κίσαμο

Η εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας στον Κίσαμο

από kivotos

Στη Μητρόπολη Κισάμου έφθασε αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Βηματάρισσας από την Μονή Βατοπαιδίου. Την Εικόνα μετέφερε ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ, με μέλη της συνοδείας του. Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Κισάμου από τον Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο, τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνο, το δήμαρχο της πόλης Θεόδωρο Σταθάκη, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Μετά την λιτάνευση στην πόλη, με την συμμετοχή τιμητικού αγήματος, της Μπάντας της Μητροπόλεως και του Δήμου, των εθελοντών Σαμαρειτών, νοσηλευτριών, παραδοσιακών συλλόγων και νέων με τις μηχανές τους (!), η εικόνα εναποτέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου και ακολούθησε Δοξολογία χοροστατούντος του Επισκόπου κ. Αμφιλοχίου. Στον χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, αναφέρθηκε στη ιστορία της εικόνας και τη  θαυματουργική διάσωση της από τους Άραβες τον 10ο αιώνα. «Εξήλθατε από το ηγιασμένον Καθολικόν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και εισέρχεσθε εις έναν άλλον Ναόν, και αυτόν του Ευαγγελισμού, δια να μας μεταφέρετε άγγελμα χαρμόσυνον, αυτό της ελεύσεως και εγκαταστάσεως του αντιγράφου της Παναγίας της Κητορίσσης, του πολυτιμοτάτου τούτου θησαυρίσματος δια τον τόπον της ασκήσεως σας, και την –από τούδε και στο εξής- πηγήν ευλογίαας, αγιασμού και πανσθενουργού αρωγής δι΄ όλους εμάς», σημείωσε ο κ. Αμφιλόχιος, αναφερόμενος στον Γέροντα Εφραίμ. Αντιφωνώντας ο Καθηγούμενος εξέφρασε τη χαρά του για την έλευση της εικόνας στην Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου όπως επίσης και για τα θαυμαστά γεγονότα που επιτελεί η Παναγία Βηματάρισσα σε πλήθος πιστών που επικαλούνται της Χάρι Της, αλλά και εις την ανάγκη που έχει η Πατρίδα μας από την σκέπη και προστασία Της.

Το βράδυ, μετά τον Εσπερινό έγινε η απονομή του Σταυρού του Αποστόλου Τίτου στον κ. Ολέγκ Λομπάνωφ, Ρώσο την καταγωγή, ο οποίος ανέλαβε την δαπάνη επενδύσεως της ιερής εικόνας, ως έκφραση ευχαριστίας εκ μέρους της Μητροπόλεως.

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών απ΄ όλη την Κρήτη, οι οποίοι κατέφθασαν στην Κίσαμο για να προσκυνήσουν την Παναγία την Βηματάρισσα.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ