Για τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα και τον κόσμο μίλησε στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών ειδήσεων ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Τζ Πάιατ.

Απαντώντας στην ερώτηση αν εκτιμά ότι μπορεί μέσω του Ελληνορθόδοξου στοιχείου να γίνουν πιο στενές οι σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, τόνισε:

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, έχω συναντηθεί με πολλούς ηγέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως είναι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και Ιεράρχες από όλη τη χώρα.

Αυτό που είναι πάντα ξεκάθαρο για μένα, είναι το πόσο σημαντική είναι η Ορθοδοξία για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ελληνικό λαό, όπως ξεκάθαρο είναι πόσο σημαντική ήταν η Ορθοδοξία για τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία, όταν ήμουν Πρέσβης εκεί.

Η Ορθοδοξία κράτησε τον Ελληνισμό μέσω της οθωμανικής κατοχής και υπήρξε το κλειδί για τη συνύπαρξη των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η Ελληνική Ορθοδοξία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δεσμών μας και στη σύνδεση της ελληνικής διασποράς με την πατρίδα τους.

Διαδραμάτισε μάλιστα, βασικό ρόλο στο κίνημα των αμερικανικών πολιτικών δικαιωμάτων και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στις κοινές μας αξίες της θρησκευτικής ανοχής και ελευθερίας.

Γνωρίζω ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, θα συνεχίσει να φέρνει τους λαούς μας πιο κοντά.

Επίσης ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ουάσιγκτον, αυτό το φθινόπωρο.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Παναγιώτατου στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπου μια δεκαετία και θα έρθει σε μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στη ζωή της εκκλησίας.

Οταν ο Πρέσβης για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, Samuel Brownback επισκέφθηκε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Αγιον Όρος τον Μάιο, εξέφρασε την υποστήριξή του για στενότερους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ορθοδοξία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής μας για την εκ νέου έναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Προβλέπω ότι από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών κ. Pompeo φιλοξένησε τη δεύτερη υπουργική διάσκεψη για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας από τις 16 έως τις 18 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, παρουσία του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών του κ. Δένδια, θα δούμε περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των σχέσεων.

Ο κ. Πάιατ μίλησε και για το Αγιο Ορος: Η μοναστική κοινότητα του Αγίου Ορους δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος του κόσμου, διότι είναι ένας μοναδικά σημαντικός Ορθόδοξος και παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO τόπος, που πιστοποιεί τον μακρύ ιστορικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως πολιτιστικό σταυροδρόμι. Πάντα ήθελα να το επισκεφθώ και χάρηκα πολύ που ήμουν καλεσμένος από τον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τον περασμένο χρόνο.

Με εντυπωσίασε η θερμή υποδοχή που μου επιφύλαξαν τα Μοναστήρια, οι σκήτες και οι εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας και ο πολιτικός διοικητής.

Είχα την τιμή να συναντηθώ επίσης με τον καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ και την αδελφότητα, καθώς και την αδελφότητα στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Το Αγιον Ορος είναι τόσο σημαντικό για την ελληνική ψυχή, που δεν μπορώ να φανταστώ να είμαι Πρεσβευτής των ΗΠΑ εδώ, χωρίς να προσπαθήσω να μάθω περισσότερα γι’ αυτό.

Ειδική αναφορά έκανε για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο:

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής , καθώς τον συνάντησα πολλές φορές και καταλαβαίνω ότι είναι ένας σημαντικός εκπρόσωπος για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα.

Ξέρω επίσης ότι θα είναι ένας μεγάλος ηγέτης της διασποράς, με προοπτική . Είναι μία σημαντική δύναμη για την ένωση της ελληνικής διασποράς και θα παίξει ρόλο στην εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Έχει ήδη συναντηθεί με τον Πρόεδρό μας, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, και με αρκετούς κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ηγέτες των ΗΠΑ στο Κογκρέσο και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία καθώς αρχίζει την αποστολή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ολες οι κανονικές ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου θεωρούν τις συνδεδεμένες Αρχιεπισκοπές, τις Επισκοπές και τις Μητροπόλεις τους στην Αμερική, ως τους σημαντικότερους εκκλησιαστικούς «απογόνους» τους στο εξωτερικό. Θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι η αμερικανική διπλωματία, τα τελευταία χρόνια έχει δώσει περισσότερη προσοχή και έχει αναζητήσει μεγαλύτερη συνεργασία με αυτές τις εκκλησιαστικές οντότητες και τους ορθόδοξους πιστούς στην Αμερική, στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της στο εξωτερικό;

Ναι, θα συμφωνούσα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες διαδραματίζουν ευρύτερα σημαντικό ρόλο ως θρησκευτικοί ηγέτες σε διάφορα θέματα: στη Μέση Ανατολή και φυσικά στην Ουκρανία, αλλά και στον ευρύτερο Ορθόδοξο κόσμο. Από αυτή την άποψη, εκτιμούμε ιδιαίτερα την ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε διάφορα θέματα με γεωπολιτική σημασία, ιδιαίτερα στην ουκρανική αυτοκεφαλία. Και θα ήθελα επίσης να επαναλάβω ότι ο Πρεσβευτής Brownback τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επανέναρξη του Θεολογικού Ιδρύματος της Χάλκης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησής μας για θρησκευτική ελευθερία και ανοχή.