Αρχική » Η Παναγία ”Λυκουσάδος” στον τόπο της

Η Παναγία ”Λυκουσάδος” στον τόπο της

από ikivotos

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, το εσπέρας της Παρασκευής 9 Αυγούστου 2024, υποδέχθηκε την ιερά και σεβασμία εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Λοξάδος και ακολούθως χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και της ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Την ιερά Εικλονα κόμισε ο π. Νικόλαος, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, κατόπιν αδείας και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αφού ανεφέρθη στις πολλές ευεργεσίες της Κυρίας Θεοτόκου προς το βροτείο γένος, ευχαρίστησε τον π. Νικόλαο για τον κόπο να κομίσει τη χαριτόβρυτο εικόνα της Παναγίας. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο για την άδεια και ευλογία του καθώς και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νήφωνα, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου, όπου η ιερά Εικόνα φυλάσσεται ως τιμαλφές σέβασμα.

Η ιερά Εικόνα ήταν δωρεά του αυτοκράτορος Ανδρονίκου Παλαιολόγου το 1280 στο μοναστήρι Λυκουσάδος, το οποίο κτίστηκε από του Κομνηνούς και βρισκόταν στη σημερινή Λοξάδα.

Σύμφωνα με τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεζεκιήλ, που έκανε έρευνα για το εν λόγω μοναστήρι, η εικόνα της Παναγίας αποτελεί έργο του ευαγγελιστού Λουκά.

Την ημέρα που ο τοπικός μας άγιος Σεραφείμ μαρτύρησε, οι Τούρκοι έκαψαν το μοναστήρι ολοσχερώς και έκτοτε η Παναγία φυλάσσεται στο Μεγάλο Μετέωρο Καλαμπάκας. Επιστρέφει στη Λοξάδα από 9 Αυγούστου έως 27 Οκτωβρίου κάθε χρόνο προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ