Προσοχή, μην βγάλετε όνομα καλό, γιατί το όνομά σας θα γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός της ησυχίας σας. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται για να μην βγάλει ο Μοναχός όνομα καλό από την προσεγμένη πνευματική του ζωή, διότι χάνει τους κόπους του από τους κοσμικούς επαίνους. Ενώ από την απρόσεκτη ζωή κανείς, όταν μετανοήσει, επειδή έχει ξεπέσει στα μάτια των ανθρώπων, εξοφλεί και καμιά αμαρτία.

To καλό που κάνει ο άνθρωπος, όταν το κάνει γνωστό και υπερηφανεύεται το εξοφλεί, κουράζεται άσκοπα και κολάζεται.

Ο Μοναχός που σκέφτεται κοσμικά φαίνεται ότι λάθεψε τον δρόμο του· ενώ ξεκίνησε για τον Χριστό, η ψυχή του πάει στον κόσμο.

Οι Μοναχοί που ασχολούνται συνέχεια με περιττά κτισίματα και κοσμικά φταιξίματα, φανερώνουν ότι είναι γήινοι, τούβλα – πηλός και καθόλου νους θεϊκός.

Τα απλά κτήρια και τα ταπεινά αντικείμενα μεταφέρουν τους Μοναχούς νοερώς στις σπηλιές και στα απέριττα Ασκητήρια των Αγίων Πατέρων μας, και έτσι ωφελούνται πνευματικά. Ενώ τα κοσμικά θυμίζουν κόσμο και κάνουν τους Μοναχούς κοσμικούς στην ψυχή.

“Aνθρωποι σαν κι εμάς ήταν οι Αθωνίτες”, Aγιοι. Βουνό άγριο ήταν και ο “Aθωνας”, όπως και τ’ άλλα τα βουνά. Αλλά για να αγωνιστούν φιλότιμα οι Πατέρες μας αγίασαν και αυτοί, αγίασαν και το όρος και ονομάσθηκε “Aγιον Ορος, και εμείς τώρα καμαρώνουμε ως Αγιορείτες!

Οι “Aγιοι Πατέρες μας” την έρημο την είχαν αγιάσει, την είχαν μεταβάλει σε πνευματική πολιτεία, ενώ εμείς δυστυχώς, την μεταβάλαμε σε κοσμική πολιτεία. Η κάθε κοσμική τάξις στον Μοναχισμό είναι και μία μεγάλη αταξία Πνευματική.

Μην θελήσεις να προσαρμόσεις, αδελφέ, την ήρεμη έρημο με τον ανήσυχο κοσμικό εαυτό σου, αλλά σεβάσου την έρημο, για να σε βοηθήσεις με την ηρεμία της να ερημωθείς από τα πάθη σου και να χαριτωθείς από τον Χριστό.

Εάν θέλεις να γίνεις Ησυχαστής, για να παραμείνεις στην ησυχία, απόκτησε πρώτα την εσωτερική ανησυχία, με καλούς λογισμούς.Ο αρχάριος που ξεκόβεται από την Αδελφότητα για να γίνει ησυχαστής, μοιάζει με το άγουρο σύκο που κόβεται από την συκιά αλλά στάζει γάλα· ακόμη φαίνεται πως έχει ανάγκη από γάλα.

Παλαιά που ήταν περισσότεροι οι Γεροντάδες, έκαναν και οι νεότεροι πνευματική προκοπή. Στην εποχή μας που είμαστε οι περισσότεροι γέροι, τι να κάνουν και οι νέοι;