Αρχική » Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος: 5ήμερη Προσκυνηματική Εκδρομή στην Αλβανία

Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος: 5ήμερη Προσκυνηματική Εκδρομή στην Αλβανία

από ikivotos

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η Ημέρα Σάββατο 12/10/24: ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

Συγκέντρωση στο αθλητικό πάρκο ώρα 7 π.μ. και αναχώρηση για τα Ελληνοαλβανικά σύνορα της Κακαβιάς. Μετά τον τελωνειακό έλεγχο θα αναχωρήσουμε για Αργυρόκαστρο, τη πόλη – προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας. Το ιστορικό κέντρο αποτελεί από το 2005 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και μαζί με τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα, συνθέτουν ένα πλούσιο ψηφιδωτό, που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή, στο πέρασμα των αιώνων. Θα γνωρίσουμε την ιστορία της πέτρινης πόλης με το όμορφο κάστρο και τα γραφικά καλντερίμια με τα πολλά παραδοσιακά τοπικά μαγαζιά και εστιατόρια. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Το απόγευμα επίσκεψη στον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση.

2η Ημέρα Κυριακή 13/10/24: ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΜΠΕΡΑΤΙ – ΔΥΡΡΑΧΙΟ – ΤΙΡΑΝΑ

Το πρωί Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αργυρόκαστρου και στη συνέχεια αναχωρούμε για το χωριό Κολικόντασι και ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού όπου βρίσκεται και ο τάφος του. Το μοναστήρι κτίσθηκε επ’ ονόματι του Αγίου Κοσμά, κατόπιν εντολής του γνωστού Αλή Πασά του Τεπελενλή, αμέσως μετά το μαρτυρικό του τέλος. Συνεχίζουμε για το Μπεράτι όπου θα γνωρίσουμε το Μπεράτι, τη βυζαντινή και παραδοσιακή πόλη της Αλβανίας με τις δύο παραδοσιακές συνοικίες, την Γκοριτσά και το Μανγκάλεμ χτισμένες κάτω από το κάστρο, στις όχθες του ποταμού Οσούμ, όπου θα δούμε τα πανέμορφα σοκάκια με τις πολλές ορθόδοξες εκκλησίες και τα τζαμιά.

Με τις φαρδιές προσόψεις και τα μεγάλα παράθυρά τους, μοιάζουν να είναι χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο, δίνοντας στο Μπεράτι το όνομα της «πόλης με τα χίλια παράθυρα». Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την πανέμορφη πόλη του Δυρραχίου, κύριο λιμάνι της χώρας και η δεύτερη σε μέγεθος πόλη με 200.000 κατοίκους. Η πόλη αποτελούσε αποικία της Κορίνθου και της Κέρκυρας από τα αρχαία χρόνια, με την ονομασία Επίδαμνος.

Θα δούμε την Βενετσιάνικη ροτόντα, τα βυζαντινά τείχη κ.α. Συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση. Για όσους επιθυμούν μπορούν να κάνουν μία περιήγηση στη πλατεία των Τιράνων με τα όμορφα μαγαζιά και καφέ.

3η Ημέρα Δευτέρα 14/10/24: ΤΙΡΑΝΑ

Μετά το πρωινό θα επισκεφτούμε τον νέο ορθόδοξο ναό της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αναστάσεως και θα συναντήσουμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο. Στη συνέχεια θα περιηγηθούμε στην πρωτεύουσα με τα αναπαλαιωμένα κτίρια στην κεντρική πλατεία και μεταξύ άλλων θα δούμε την Όπερα, το τζαμί του Ethem Bey, τον πύργο του ρολογιού και στη μέση της πλατείας το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκετέρμπεη, του γνωστού εθνικού ήρωα. Τελειώνοντας την ξενάγηση στο κέντρο των Τιράνων, θα δούμε την πρωθυπουργική κατοικία, την Ακαδημία καλών τεχνών και το Πανεπιστήμιο. Ελεύθερος χρόνος στο κέντρο τις πρωτεύουσας, οπού θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον καφέ μας στο κάστρο της πόλης, το οποίο έχει αναδειχτεί στην καρδιά του κέντρου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα Τρίτη 15/10/24: ΤΙΡΑΝΑ – ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για το Πόγραδετς και τις αλβανικές όχθες της λίμνης Οχρίδας. Μέσα από μία πανέμορφη διαδρομή από καταπράσινα τοπία, θα φτάσουμε στην παραλίμνια πόλη. Τόπος καταγωγής των γνωστότερων συγγραφέων της Αλβανίας, έχει κληρονομήσει ένα βαρύ καλλιτεχνικό όνομα ενώ φημίζεται για τα δυναμικά πολιτιστικά φεστιβάλ που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση και καφέ στα παραδοσιακά, γραφικά μαγαζιά δίπλα στη λίμνη. Στη συνέχεια θα περάσουμε τα ελληνοαλβανικά σύνορα και νωρίς το απόγευμα θα φτάσουμε στη Καστοριά. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα Τετάρτη 16/10/24: ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Μετά το πρωινό θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στη Καστοριά για περιήγηση και καφέ. Η περίφημη λίμνη, οι γειτονιές με τα επιβλητικά αρχοντικά, οι δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες, καθώς και η τοποθεσία της σε χαμηλό υψόμετρο πάνω στη χερσόνησο της λίμνης, μαγεύει κάθε επισκέπτη. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την Καρδίτσα, όπου καθοδόν θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή της Παναγίας του Μικροκάστρου, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και ιστορικά καθιδρύματα της Ελλάδας. Μετά τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις άφιξη νωρίς το απόγευμα στη Καρδίτσα.

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Περιλαμβάνονται:

1. Μεταφορές-μετακινήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενο πούλμαν σύμφωνα με το πρόγραμμα

2. Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία

3. 4 πρωινά & 4 γεύματα

4. Αρχηγός/Συνοδός

5. Ταξιδιωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ