Αρχική » Σε λειτουργία το Οδοντιατρείο στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού

Σε λειτουργία το Οδοντιατρείο στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού

από ikivotos

Στην εφημ. «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με την πραγματικότητα των φυλακών, διαπιστώνουμε πως πράγματα αυτονόητα για όλους μας, για τους κρατούμενους συνανθρώπους μας πολλές φορές, αποτελούν πολυτέλεια. Στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην κάλυψη όσων περισσότερων τέτοιων κενών, λίγες ημέρες πριν, μέσα στον Ιούλιο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εθελοντές βρεθήκαμε στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού για τον Αγιασμό του οδοντιατρείου και την ανακαίνιση της αίθουσας ψυχαγωγίας της φυλακής.

Τον εξοπλισμό του οδοντιατρείου, την απαραίτητη ανακαίνιση του χώρου για να είναι λειτουργικός (δημιουργία νεροχύτη και άλλες ευκολίες) και την ανακαίνιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων-ψυχαγωγίας ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Σύλλογος «Ο Ονήσιμος».

Τον Αγιασμό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Χάας με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικαίας Αλεξίου. Ο π. Γεώργιος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου του προσωπικού του Ψυχιατρείου, αφού με την φαρμακευτική αγωγή που παρέχουν στους κρατούμενους, προσπαθούν να κατευνάσουν τις επιπτώσεις των ψυχικών τους παθήσεων στο σώμα. Όμως, παρατήρησε, ότι η πραγματική πρόκληση βρίσκεται στο να βοηθηθούν οι συνάνθρωποί μας στο να εντοπίσουν στην ψυχή τους την πραγματική αιτία της πάθησής τους. Τότε μόνο θα επέλθει ολοκληρωτική θεραπεία, χωρίς παρενέργειες και, κυρίως, χωρίς υποτροπή.

Για τον σκοπό αυτό, τόνισε ο π. Γεώργιος, θα πρέπει όλοι να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους με μεγάλη υπομονή, κατανόηση και γνήσιο ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν ο αναπληρωτής διευθυντής του Ψυχιατρείου, κ. Πολύκαρπος Μπίλιος και η Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας κ. Βασιλική Φραγκαθούλα, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον σύλλογο για την πολυετή στήριξη μέσα από τα προγράμματα εκμάθησης Ελληνικών που προσφέρει, την ενίσχυση του φιλόπτωχου ταμείου, την στήριξη της ομάδας χειροτεχνίας, την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, τις επισκέψεις με σκοπό την προσωπική επικοινωνία και την επανένταξη, αλλά και την πρόσφατη οικονομική στήριξη για ανακαίνιση της αίθουσας αναψυχής και εκδηλώσεων και την δημιουργία οδοντιατρείου. Ο κ. Ιωάννης Παπασαραντόπουλος, πρόεδρος, η κ. Φωτεινή Τσάπαλη, ταμίας & η Ελένη Μπουρμπαχάκη – Κατηφόρη, μέλος εκ μέρους του ΔΣ, εξέφρασαν την χαρά τους να προσφέρουν με όποιον τρόπο μπορούν, αλλά και το ότι τίποτε δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την άριστη συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου και του προσωπικού του Ψυχιατρείου.

Η δημιουργία ενός οδοντιατρείου στο Ψυχιατρείο καλύπτει ένα πολύ σημαντικό κενό που υπήρχε έως τώρα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ανάγκες, η έλλειψη στοματικής υγιεινής λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης, η χρήση ουσιών πριν την κράτηση και η βαριά χρόνια φαρμακευτική αγωγή προκαλούν σωρεία σοβαρών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα ακόμη και στην κατάποση, αλλά και στην ομιλία των φυλακισμένων.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε μερικούς από τους κρατουμένους, να συνομιλήσουμε μαζί τους και να τους προσφέρουμε παρηγοριά και ενδυνάμωση. Ευχαριστούμε για πολλοστή φορά όλους τους φίλους και συμπαραστάτες του έργου του Συλλόγου. Χωρίς την υλική και πνευματική στήριξή σας, τίποτε δεν θα ήταν δυνατόν!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ