Ιερά Μονή Προδρόμου Αναλήψεως
Η αρχική κτίση του μοναστηριού Ιωάννου του Προδρόμου στην Ανάληψη (Δερβέκιστα) Τριχωνίδος τοποθετείται στον 12ο αιώνα. Αλλά η μεγάλη του δράση τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στις αρχές του 16ου αι. ασκήτεψε εδώ ο άγιος Ιάκωβος ο νεομάρτυς με τους δύο μαθητές του, τον διάκονο Ιάκωβο και τον μοναχό Διονύσιο. Στις μέρες μας το μοναστήρι αναστηλώθηκε και απέκτησε ξανά τη δραστηριότητά του χάρη στις φροντίδες της ηγουμένης γερόντισσας Ευφημίας.
Ι. Μονή Κατερινούς
Το Γενέσιον της Θεοτόκου
Το ιστορικό μοναστήρι βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Αρακύνθου. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία είναι του 1770, αλλά αρχειακές πληροφορίες μεταφέρουν την ίδρυσή του πιο παλιά. Το 1979 κατεδαφίστηκε το παλαιό καθολικό και υψώθηκε νέο. Το μοναστήρι παλαιότερα είχε σπουδαία βιβλιοθήκη. Σήμερα το διακονεί γυναικεία συνοδεία.
Ι. Μονή Λιγοβιτσίου Κοίμηση της Θεοτόκου
Το μοναστήρι της Παναγίας του Λιγοβιτσίου βρίσκεται πάνω από τη λίμνη Οζερός. Είναι γνωστό για την πνευματική του ιστορία, για τη συμβολή του στον απελευθερωτικό αγώνα του Γένους το 1821 και για τον ρόλο που διαδραμάτισε για την Παιδεία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Σήμερα ανακαινισμένο, έχει έναν ξεχωριστό ρόλο στη λειτουργική, την παιδευτική και πνευματική ζωή του τόπου, χάρις στην σπουδαία συνοδεία των μοναζουσών και με τη δραστήρια γερόντισσα Μακρίνα.
Ι. Μονή Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου
Απέναντι από το βυζαντινό φρούριο, στον λοφίσκο που υψώνεται ανατολικά του Αγγελοκάστρου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Παντοκράτορα, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το μοναστήρι είναι ονομαστό για τα κειμήλια που διαθέτει: λειψανοθήκες και σταυρούς ευλογίας.
Το καθολικό, δηλ. ο κεντρικός ναός του μοναστηριού στο κέντρο της αυλής, ανήκει στον σύνθετο τύπο που σχηματίζει τρίκλιτη βασιλική στην κάτοψη και είναι σταυροειδής με τρούλο στην άνοψη. Τοξοστοιχία χωρίζει τα κλίτη μεταξύ τους. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη αψίδα του ιερού, της οποίας ο ημικυκλικός κύλινδρος εξωτερικά μετατρέπεται σε εφτάπλευρο.
Το 1746 το καθολικό «ανακαινίστηκε εκ βάθρων από φιλόθεους Αιτωλούς», όπως σημειώνεται στην εντυπωσιακή κεφαλαιογράμματη κτητορική επιγραφή με πλίνθους, η οποία απλώνεται εξωτερικά σε όλο το πλάτος της ανατολικής πλευράς. Με τα κελιά και το τείχος γύρω – γύρω από τον Ναό δημιουργεί την αίσθηση φρουρίου.
Ι. Μονή Λυκούρεσης
Τιμίας Ζώνης Θεοτόκου
Το μοναστήρι της Παναγιάς στη Λυκούρεση είναι σχετικά νέο, του προηγούμενου αιώνα, αλλά χτισμένο πάνω σε παλαιότερο ναό. Τα κελιά νοτιοδυτικά της αυλής είναι σύγχρονες κατασκευές. Τελευταία η γερόντισσα Αντωνία καταβάλλει συγκινητικές προσπάθειες για να δώσει νέα πνοή και ζωή στο μοναστήρι σε καθημερινή βάση.