Αρχική » Παλιοί και εντυπωσιακοί ναοί

Παλιοί και εντυπωσιακοί ναοί

από christina

Πολλοί είναι οι ναοί σε όλο τον κόσμο οι οποίοι ξεχωρίζουν για τον χρόνο, χώρο αλλά και τον τρόπο που χτίστηκαν.

Η πιο περίεργη πάντως εκκλησία στον κόσμο βρίσκεται στη Λήμνο, ενώ η πιο παλιά βρίσκεται στη Συρία.

Παναγία Κακαβιώτισσα

Η Παναγία Κακαβιώτισσα βρίσκεται στη Λήμνο και την έχτισαν μοναχοί για να προσεύχονται στην Παναγία.

Ονομάστηκε Κακαβιώτισσα από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται και είναι κοντά στο χωριό του Ζεματά, μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το λιμάνι της Μύρινας που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού.

Το εκκλησάκι εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1300 και εκεί επέλεξαν ερημίτες μοναχοί να ασκητέψουν. Το 1305 το εκκλησάκι περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Αγ. Ευστράτιο που ανήκαν στη Mονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκλήσι για να προστατευθούν από τις επιδρομές Τούρκων.

Κάτω από τα βράχια οι ασκητές έχτισαν τον μικρό ναό για να τελούν τη Θεία Λειτουργία οι μοναχοί. Με το πέρασμα των χρόνων οι μοναχοί έφυγαν από τη ζωή και ο τελευταίος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Λήμνο και να πάει στο Αγιο Ορος. Σύμφωνα με την παράδοση, πριν φύγει για το Αγιο Ορος, βρήκε έναν Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή που είχε τη μάντρα του εκεί κοντά και του εμπιστεύθηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον». Ο μοναχός ζήτησε από τον βοσκό να τοποθετεί την εικόνα στο ναό κάθε» Λαμπροτρίτη» για να λειτουργείται. Επειτα, σύμφωνα με τον λαϊκό θρύλο, ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Αγιο Ορος.

 

Οι πιο παλιές εκκλησίες

Europos Dura

Στην κορυφή της λίστας με τις παλαιότερες εκκλησίες του κόσμου, θα συναντήσει κανείς την εκκλησία Europos Dura.

Πρόκειται για την πρώτη χριστιανική εκκλησία, η οποία βρίσκεται στη Συρία και χρονολογείται από το 235 μ.Χ.

Nαός στο Ισραήλ

Στην τρίτη θέση συναντάμε την εκκλησία Megiddo στο Τελ Μεγκίντο του Ισραήλ. Είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια εκκλησιών που ανακαλύφθηκε ποτέ από τους αρχαιολόγους και χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

 

Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου

Είναι ένα Ορθόδοξο μοναστήρι σε μία όαση στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου. Κρυμμένο βαθιά από τα βουνά της Ερυθράς θάλασσας, βρίσκεται 334 χιλιόμετρα (207 μίλια) νοτιοανατολικά του Καΐρου. Είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της στον κόσμο και ιδρύθηκε από τους οπαδούς του Αγίου Αντωνίου, του πρώτου ασκητή μοναχού. Η Μονή του Αγ. Αντωνίου είναι ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια στην Αίγυπτο και έχει επηρεάσει έντονα τον σχηματισμό των διαφόρων άλλων μοναστηριών.

 

Παναγία Σιών

Ο ναός της Παναγίας της Σιών της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι ο πιο σημαντικός… Η αρχική εκκλησία πιστεύεται ότι έχει κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ezana, που ήταν ο πρώτος Χριστιανός αυτοκράτορας της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα μ.Χ., και έχει ανακατασκευαστεί αρκετές φορές από τότε.

Η εκκλησία καταστράφηκε για πρώτη φορά κατά τη βασιλεία της Gudit κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα. Η δεύτερη καταστροφή, η οποία επιβεβαιώθηκε, εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα κατά τη βασιλεία του Ahmad ibn Ibrihim al-Ghazi. Ξαναχτίστηκε από τον αυτοκράτορα Gelawdewos και επεκτάθηκε από τους Fasilides κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα.

 

Αγιος Συμεών

Η εκκλησία του Αγίου Συμεών του Στυλίτη κατά πάσα πιθανότητα είναι χτισμένη στη θέση που καθόταν ο Αγιος Συμεών ο Στυλίτης. Μάλιστα, είναι ευρέως γνωστή ως Qalat Seman, το «Φρούριο του Συμεών».

Αν και είναι ένας καλά διατηρημένος ναός, χρονολογείται ωστόσο από τον 5ο αιώνα. Θα τον συναντήσει κανείς περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Χαλέπι, στη Συρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ