Αρχική » Η μαγεία του Άθως σε συσκευασία τσέπης!

Η μαγεία του Άθως σε συσκευασία τσέπης!

από kivotos

Έγιναν χθες, 28 Νοεμβρίου τα εγκαίνια μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης κατασκευών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα, ο Μιχάλης Βασιλόπουλος έχει «χτίσει» τις Μονές του Αγίου Όρους. Έτσι, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, τοποθετημένες όπου ακριβώς βρίσκονται πάνω στην τραχιά χερσόνησο του Άθω στη Μακεδονία, παρουσιάζονται χειροποίητες οι 20 Μονές σε μια θεματική ενότητα. Οι Ιερές Μονές, ακοίμητοι φρουροί της θρησκευτικής πνευματικότητας και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κτισμένες εκεί, σε ένα απομονωμένο αλλά φιλόξενο όρος από το 963 έως και τον 14ο μ. Χ. αιώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση σε όλο το μεγαλείο τους και με τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει και φιλοξενεί μια πρωτότυπη έκθεση κατασκευών. Με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα, ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «χτίζει» τις Μονές του Αγίου Όρους. Έτσι, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, τοποθετημένες όπου ακριβώς βρίσκονται πάνω στην τραχιά χερσόνησο του Άθω στη Μακεδονία, παρουσιάζονται χειροποίητες οι 20 Μονές σε μια θεματική ενότητα. Οι Ιερές Μονές, ακοίμητοι φρουροί της θρησκευτικής πνευματικότητας και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κτισμένες εκεί, σε ένα απομονωμένο αλλά φιλόξενο όρος από το 963 έως και τον 14ο μ. Χ. αιώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση σε όλο το μεγαλείο τους και με τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες. – See more at: http://www.elculture.gr/blog/%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CE%BF/#sthash.5i12yEO6.dpuf

Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, στα βόρεια του Νότιου Μεξικού. Είναι ευλύγιστο, κατατάσσεται στα σκληρά ξύλα και με μία έννοια συμβολίζει μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί κατασκεύασαν απ’ αυτό το de Havilland Mosquito, ένα ελαφρύ και γρήγορο ανιχνευτικό αεροπλάνο, ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν ακόμη για να κατασκευάζουν μακέτες.

Την Έκθεση έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος Β΄ και στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι Πρωτοσύγκελλοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2016

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ