Αρχική » Διδαχές των Αγίων Πατέρων

Διδαχές των Αγίων Πατέρων

από ikivotos

Πρέπει να γνωρίζετε ότι μέσα στις θλίψεις και στα παθήματα, στην εμμονή και στην πίστη, οι υποσχέσεις του Θεού είναι κρυμμένες, όπως και η ευλογία και η απόκτηση των ουρανίων αγαθών.

Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος

 

Η πνοή είναι μια ψυχική δύναμη που ο Θεός έβαλε μέσα της, με προορισμό να κάνει το καλό, την αγάπη, τη χαρά, την προσευχή. Αλλά, ο διάβολος καταφέρνει και παίρνει την ψυχική αυτή δύναμη από την μπαταρία της ψυχής μας και την χειρίζεται για το κακό, την οδηγεί στην κατάθλιψη και φέρνει την ψυχή σε ένα αδιέξοδο.

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

 

Δε μπορεί να λες ότι κόπτεσαι και ενδιαφέρεσαι για τον αδελφό σου, όταν, την ίδια ώρα, κοιτάζεις πώς εσύ θα περάσεις καλύτερα και πλέον πλουσιοπάροχα. Η πραγματική ελεημοσύνη είναι η εκούσια στέρηση και η αληθινή ταύτισή σου με τις ανάγκες των άλλων.

Μέγας Βασίλειος

 

Αν ο άνθρωπος γνωρίζει πότε θα πεθάνει, δεν θα σταματήσει να αμαρτάνει και να αδιαφορεί για την αρετή. Το άγνωστο της ώρας του θανάτου κρατάει τον πιστό σε μια διαρκή ετοιμότητα και προσοχή.

Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός

 

Αν παρακαλούμε τον Θεό να μας κάνουν καλά, τρώμε την ουράνια περιουσία. Όταν, όμως, δεν αντισταθμίζουμε τους πόνους της αρρώστιας, τότε παρακαλούμε τον Θεό να μας θεραπεύσει και Εκείνος θα ενεργεί ανάλογα.

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

 

Πρόσεχε! Ν᾿ ακούς τη φωνή της συνείδησής σου. Σχεδόν ποτέ δεν κάνει λάθος.

Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

 

Ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν μπαίνει στο ιερό της ψυχής μας με τη βία. Ζητά πρώτα, ελάχιστα, την άδειά μας.

Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

 

Όλοι εστιάζουν στο τι θα φάγουν και τι θα πιούν και πότε και μέχρι ποια ώρα και αφήνουν την κύρια καλλιέργεια της πνευματικής προετοιμασίας που συγκεκριμενοποιείται στην πρόσκληση:” Μετά από φόβο Θεού, πίστη και αγάπη, προσέλθετε”.

π. Παύλος Παπαδόπουλος

 

Και η Εκκλησία και η Πολιτεία και οι άρχοντες, στις παρούσες μέρες, κοιμούνται τον βαρύτατο ύπνο της αμέλειας και της ραθυμίας και αν δεν αναστήσουν τους ίδιους και δεν αναστήσουν  το λαό σε μετάνοια, σε εργασία των εντολών του Θεού, και των καλών έργων, θα δώσουν λόγο κατά την ημέρα της κρίσης και θα τιμωρηθούν.

Άγιος Φιλόθεος Ζερβάκος

 

Είναι εγωισμός να θέλουμε οι άλλοι να μας μιλάνε με καλοσύνη.

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ