Αρχική » Το Σούνιο έγινε «Παρθενώνας»

Το Σούνιο έγινε «Παρθενώνας»

από ikivotos

Της Μαρίας Σιδέρη

Με έναν ιδιαιτέρως υποδειγματικά καλλιτεχνικό τρόπο φωτίσθηκε το μνημείο του Ποσειδώνα στο Σούνιο, την περασμένη εβδομάδα, προσδίδοντας επιπρόσθετη λαμπρότητα στον ελληνικό Πολιτισμό και στην Παράδοση του τόπου μας.

Η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά και ανέλαβε την επιμέλεια του συστήματος φωτισμού στο Σούνιο, κατόρθωσε να αναδείξει ακόμη περισσότερο το μνημείο, το οποίο είχε αφαιθεί στη φθορά του χρόνου.

«Απόψε αποδίδεται στο ελληνικό και το διεθνές κοινό ολοκληρωμένη η φάση του προγράμματος που αφορά στο κύριο τμήμα του ιερού και στον ναό του Ποσειδώνα. Ο φωτισμός του μνημείου και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του, χωρίς επιβλαβείς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας του, αναδεικνύει αποτελεσματικά και ομοιόμορφα τον όγκο, την πλαστικότητα και τη γεωμετρία του», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη, εκφράζοντας την ευρέσκειά της προς το αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί δε ότι ο παλιός φωτισμός του ναού, αποτελούσε ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2004, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, γεγονός που τότε, πράγματι, πρόσφερε μια νέα οπτική εμπειρία, ενισχύοντας το Σούνιο ως διεθνή προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες.

Είκοσι χρόνια μετά, όμως το πεπαλαιωμένο σύστημα είχε υποστεί τη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του φωτισμού, γεγονός που επέβαλε την εγκατάσταση ενός σύγχρονου φωτιστικού συστήματος.

Και, χωρίς υπερβολή, σήμερα, ο νέος φωτισμός αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, καθιστώντας το ιδιαίτερο και ξεχωριστό, με την προβολή του να ξεπερνά τα όρια πλέον της ελληνικής επικράτειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ