Αρχική » Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ι.Μ. Παντανάσσης Mangrove

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ι.Μ. Παντανάσσης Mangrove

από ikivotos

«Ο Μοναχισμός είναι ο διαπρύσιος κήρυξ και ο οτρηρός αγγελιοφόρος της Βασιλείας του Θεού, η οποία θα πρέπει να είναι και το πρώτιστο μέλημά μας», υπογράμμισε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς Του, το πρωί της Δευτέρας, 7 Οκτωβρίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης, στην περιοχή Mangrove της Νέας Νοτίου Ουαλίας, πλησίον του Σύδνεϋ.

Ο Παναγιώτατος συνοδευόταν από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, ενώ ανέμεναν στο μοναστήρι οι Σεβασμιωτάτοι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Πέρθης κ. Ελπίδιος, Αδελαΐδος κ. Σιλουανός, Μελβούρνης κ. Κυριακός, Χώρας κ. Ευμένιος, Βρισβάνης κ. Βαρθολομαίος, Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος και Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, καθώς και τα λοιπά μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας και πλειάδα κληρικών εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Κατά την άφιξή του στην Ι. Μονή, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευσέβιο, και την περί αυτόν αδελφότητα, καθώς και από πλήθος προσκυνητών που προσήλθαν με ευλάβεια να υποβάλουν τα σέβη τους και να λάβουν την ευλογία του Πατριάρχη. Παρίσταντο, επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία, κ. Σταύρος Βενιζέλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, και Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε.

Καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Καθηγούμενος π. Ευσέβιος ομίλησε με εγκάρδιους υιικούς λόγους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η παρουσία σας ανάμεσά μας αποτελεί μία σπάνια ουράνια ευλογία που γεμίζει τις καρδιές μας με απερίγραπτη χαρά και πνευματική έξαρση». Επίσης, εξέφρασε τον θαυμασμό όλων για τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Παναγιώτατος, οι οποίες, όπως τόνισε, προβάλλουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη πίστη στην παγκόσμια σκηνή. Ακολούθως, αναφέρθηκε με λόγους ευγνωμοσύνης προς τη Μητέρα Εκκλησία, για όλες τις ευεργεσίες της προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένης της αποφάσεως για τη διαποίμανση του λαού της από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο. «Η άφιξή του έχει σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ορθοδοξία στην Αυστραλία, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πνευματική αναγέννηση, σύμπνοια και ενότητα», σημείωσε. Κατακλείοντας, ο π. Ευσέβιος μοιράστηκε τα ευγνώμονα αισθήματά του για τον Κτήτορα και Προηγούμενο της Ι.Μ. Παναγίας Παντανάσσης, Γέροντα Στέφανο.

Κατά την αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αφού εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την άνθηση του Ορθοδόξου Μοναχισμού στη μακρινή Αυστραλία, συνηγόρησε στα λεγόμενα του Καθηγουμένου περί της μακράς και ακάματης προσφοράς του Γέροντος Στεφάνου και, ως τιμητική επιβράβευση αυτής της προσφοράς, καθώς και της αφοσιώσεώς του στην Εκκλησία, του απένειμε, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκινήσεως, το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου. «Όπως ήδη ελέχθη, ο Μοναχισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο πόθος της Βασιλείας», σημείωσε ο Παναγιώτατος και συνέχισε: «Τον πόθον αυτόν εκαλλιέργησεν εις τους πατέρας με επιστήμην και επιμέλειαν ο πολιός Προηγούμενος Στέφανος, χωρίς να παραμελήσει την διακονίαν του εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν, καθώς υπήρξεν ο εμπνευστής και ιδρυτής της Χριστιανικής Ενώσεως Νέων και του Κέντρου Προνοίας, αλλά και γενικότερον ήτο ο πολύτιμος συμπαραστάτης της Αρχιεπισκοπής εις κάθε καλόν έργον, εκ των στενών συνεργατών του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Ιεζεκιήλ και εν συνεχεία του Στυλιανού, αποδεικνύων και δια του τρόπου αυτού ότι ο μοναχός ζει μεν εκτός του κόσμου, αλλά δεν αδιαφορεί δια τον κόσμον και τον λαόν του Θεού».

Στο τέλος της Δοξολογίας επί τη υποδοχή του, ο Παναγιώτατος προσέφερε στην αδελφότητα της Ι.Μονής, εις ανάμνηση της επισκέψεως, μία κανδήλα για την εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας. Δέχθηκε δε, από τον Καθηγούμενο, μια εικόνα της Παναγίας της Νικοποιού, φιλοτεχνημένη στο εικονογραφικό εργαστήρι της Μονής, η οποία συνδυάζει με όμορφο τρόπο τη βυζαντινή και την αυτόχθονα της Αυστραλίας παράδοση.

Ακολούθησε ξενάγηση του Οικουμενικού Πατριάρχου και της συνοδείας του σε όλους τους χώρους της Ι.Μονής, ενώ ο Παναγιώτατος εγκαινίασε ένα μικρό ιχθυοτροφείο, το οποίο έχει δημιουργήσει και φροντίζει η αδελφότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ