Ο ευλαβής προσκυνητής ή επισκέπτης, για να φτάσει μέχρι τη Νέα Ιερά Μονή οδικώς, θα πρέπει από την πόλη της Κορίνθου ν’ ακολουθήσει την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Αργους. Φτάνοντας δε στην πόλη του Χιλιομοδίου (σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Κόρινθο), οδηγούμενος από σχετική πινακίδα και διανύοντας τέσσερα χιλιόμετρα, θα φτάσει στο Μοναστήρι που βρίσκεται σ’ έναν πανέμορφο πευκόφυτο λοφίσκο. Η όλη διαδρομή από την πόλη της Κορίνθου μέχρι τη Μονή είναι διάρκειας μισής ώρας.

Ιερές θρησκευτικές και εθνικές επισκέψεις: Θα είναι σκόπιμο και επωφελές για κάθε προσκυνητή ή επισκέπτη, κατά τον ερχομό τους στην Ι. Μονή της Παναγίας Φανερωμένης, να συνδυάσουν και να επισκεφθούν εκτός από τη Νέα Μονή παράλληλα και την Παλαιά, όπως επίσης και το Ναΰδριο της Αγίας Μαρίνας, γιατί κάθε ένα από αυτά έχει την ιστορικότητα και τη σπουδαιότητά του και είναι η απόσταση μεταξύ τους πολύ κοντινή.

Παλαιά Μονή: Σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων ασφαλτοστρωμένου δρόμου από τη Νέα Μονή, φτάνει κανείς στην Παλαιά. Εκεί θα θαυμάσει έναν σπουδαιότατο από αρχιτεκτονικής πλευράς Χριστιανικό Ναό – Κτίσμα του 13ου αιώνα, καθώς και τα ημιερειπωμένα κελιά της εποχής εκείνης. Θα θαυμάσει τις πολύ σπουδαίες παρά τη φθορά τους αγιογραφίες και τις παρεμβάσεις λόγω των εθνικών περιπετειών, θα διακρίνει δε ο επισκέπτης, ότι το μνημείο αυτό έχει φρουριακή και στρατηγική σημασία και άρα ότι με περίσκεψη επελέγη ο χώρος αυτός, αφού με γυμνό οφθαλμό ατενίζει κανείς τον Ακροκόρινθο, μία ζώσα δηλαδή μαρτυρία για την προεπαναστατική και επαναστατική δράση της εκεί αδελφότητος, που πολλές φορές δέχθηκε τις ωμότητες και τις βιαιοπραγίες των Οθωμανών αλλά και μία φορά και τη διάλυσή της. Τόση είναι η σπουδαιότης του μνημείου αυτού, ώστε ασχολήθηκαν και συνέγραψαν δύο κορυφαίοι ιστορικοί όπως ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Ορλάνδος και ο ιστορικός Τάσος Γριτσόπουλος.

Νέα Ιερά Μονή – Τόπος προσευχής και ψυχικής ανάπαυσης: Η ανδρώα αδελφότητα της Παλαιάς Μονής το έτος 1896 μεταφέρθηκε να εγκαταβιώσει στη Νέα Μονή, στο παλιό της Μετόχι δηλαδή, μεταφέροντας επίσης και την Θαυματουργή Αγία Εικόνα της βρεφοκρατούσης Παναγίας της Φανερωμένης καθώς και το περίτεχνο ξύλινο σκαλιστό τέμπλο από οξιά και φλαμούρι, φιλοτεχνημένο όλο με σκαλιστές παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Μετέφεραν επίσης και πλειάδα Ιερών Λειψάνων και την Αγία Κάρα του αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, μεγάλου υμνογράφου και πατέρα της Εκκλησίας μας. Η ψυχή των προσκυνητών θ’ αναπαυθεί προσκυνώντας και προσευχόμενη στην παμπάλαια, επιβλητική και επί αιώνες θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και στην προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων, που όπως γράψαμε σήμερα βρίσκονται στη Νέα Μονή. Η Νέα Ιερά Μονή το έτος 1949 μετετράπη από ανδρώα σε γυναικεία, όπως υφίσταται μέχρι σήμερα. Η Ιερά Μονή δεν διαθέτει ξενώνες, η δε επικοινωνία διεξάγεται μέσω τηλεφώνου: 27410 – 98294.

Ναΰδριο Αγίας Μαρίνης: Αμέσως εξερχόμενος από την θύρα της εξόδου, πορεύεται κανείς προς τα αριστερά (υπάρχει πινακίδα) και σε απόσταση μόλις πενήντα μέτρων βρίσκεται το Ναΰδριο της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας. Ο μικρός αυτός ναός έχουμε την έγγραφη μαρτυρία ότι ανακαινίσθηκε τον 16ο αιώνα και αγιογραφήθηκε από τον πολύ σπουδαίο αγιογράφο της εποχής Δημήτριο Κακκαβά. Είναι “κατάσπαρτος” από πανέμορφες παραστάσεις που διατηρούνται σχετικά καλά. Αξίζει πραγματικά και για τον λόγο αυτό, πέραν της προσευχής προς την Μεγαλομάρτυρα, να το επισκεφθεί κανείς.

Εορτές και Πανηγύρεις: Είναι πανελλαδικά γνωστός ο τριήμερος πανηγυρικός εορτασμός της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου που αρχίζει την 21η Αυγούστου και τελειώνει το εσπέρας της 23ης Αυγούστου. Και κατά το Οδοιπορικό της Παναγίας και κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό και στην συνέχεια ολονυκτία, και κατά την Αγιώνυμη ημέρα, με Θεία Λειτουργία και με την βραδινή Παράκληση, συρρέει πλήθος πιστού λαού από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Το οδοιπορικό όμως (21 Αυγούστου) έχει την συναισθηματική ιδιαιτερότητά του. Η αρχή γίνεται στο παλαιό Μοναστήρι με πολυαρχιερατική Παράκληση στην Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης που έχει μεταφερθεί εκεί από τη Νέα Μονή, και στη συνέχεια λιτανεύεται οδοιπορικά μέσα από το πανέμορφο φαράγγι, πεζοπορώντας μία περίπου ώρα από την Παλαιά στη Νέα. Δέκα χιλιάδες πιστοί με αναμμένα κεριά ακολουθούν με κατάνυξη. Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος πλαισιούμενος και από άλλους αρχιερείς, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, οι τοπικοί άρχοντες, τιμητικό άγημα στρατού, μουσικές μπάντες, χορωδίες που ψάλλουν τα Εγκώμια στη Θεοτόκο, δημιουργούν μία βιβλική εικόνα γεμάτη κατάνυξη και προσευχή.

Αλλες τοπικού επιπέδου Πανηγύρεις: Αγίου Σωφρονίου (11 Μαρτίου), Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή Διακαινησίμου) στο παλαιό Μοναστήρι, στο Ναΰδριο της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου).