Αρχική » «Γυναίκες Ρομά δημιουργούν»

«Γυναίκες Ρομά δημιουργούν»

από christina

Το Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου του Κέντρου Κοινότητας της κοινωφελούς επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με το πρόγραμμα κοινωνικών παρεμβάσεων «Αγιος Απόστολος Θαδδαίος» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Οι Γυναίκες Ρομά Δημιουργούν…», την Τετάρτη 11/3/2020, στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, οι έφηβες και οι γυναίκες του οικισμού του Αλιβερίου επικοινωνούν με τον ευρύτερο πληθυσμό, μέσα από δημιουργίες τους με πηλό, ύφασμα, ζωγραφική και φωτογραφία και αναδεικνύουν τη δική τους θέση και πραγματικότητα.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η κ. Μαρία Τσαμπάζη, διαμεσολαβήτριαΡομά και συνεργάτης του προγράμματος JUSTROM του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα συμμετέχουν τα μουσικά σύνολατου προγράμματος «Αγιος Απόστολος Θαδδαίος», καθώς και οι μαθήτριες του 2ουΓυμνασίου Νέας Ιωνίας με τις δικές τους δημιουργίες.

Οι εκδηλώσεις του Παραρτήματος ΡομάΑλιβερίου ολοκληρώνονται το Σάββατο 21/3/2020 με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «ItsaiRomni – το κορίτσι γυναίκα».Η προβολή, που γίνεται σε συνεργασία με το CineDoc, θα πραγματοποιηθεί στο Αχίλλειο στις 7:30μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Να τονιστεί ότι η μητρόπολη Δημητριάδος είναι αυτή η οποία έχει σκύψει στα προβλήματα των Ρομά, στα παιδιά των οποίων συμπαραστέκεται χρόνια τώρα με κάθε τρόπο.

Από τον Οκτώβριο του 2014 η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, το Κέντρο Στήριξης ΡομάΑλιβερίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και το πρόγραμμα Εκπαίδευση παιδιών Ρομά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχουν συστήσει ένα τοπικό δίκτυο υποστήριξης στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά. Στο Δίκτυο αυτό συμμετέχουν επίσης και σχολεία της πόλης όπου φοιτούν παιδιά Ρομά.

H Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδοςειδικότερα, στο πλαίσιο της ποιμαντικής της μέριμνας για όλες τις κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες των πολιτών, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και επικεντρώνει σημαντικές δράσεις της στον πληθυσμό των Ρομά-και όχι μόνο- της συνοικίας του Αλιβερίου.

Για τον σκοπό αυτόν, από τον Ιανουάριο του 2017, άρχισε τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης στις δύο συνοικίες. Ο τίτλος του είναι «ΑγιοςΑπόστολος Θαδδαίος – τριετές πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης στο Αλιβέρι και την Αγία Παρασκευή» και σκοπός του είναι η συστηματικότερη παρέμβαση και αντιμετώπιση του φαινομένου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και σε Ενήλικες.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ