Σε πευκόφυτη χαράδρα και σε σημείο «ακατόπτευτον», κοντά στο χωριό Πολιτικά, υπάρχει η μονή της Παναγίας που επανιδρύθηκε το 1969. Οι αρχές της όμως ανάγονται στη βυζαντινή περίοδο, αφού τόσο το χωρίον Πολιτικά, όσο και η Μονή, σχετίζονται με την βυζαντινή Εύβοια.
Το όνομα Πολιτικά που πιθανώς ετυμολογείται εκ συνοικισμού τινός Κωνσταντινουπολιτών και η ονομασία της Μονής ως Περιβλέπτου, μαρτυρούν τον σύνδεσμον της περιοχής αυτής μετά της Κωνσταντινουπόλεως.
Από την εποχή εκείνη διασώθηκε μόνο το καθολικό, στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, που ακουμπά σε τέσσερα στηρίγματα και ένα μέρος από τον παλαιό περίβολο.
Από τα υπάρχοντα στοιχεία τεκμαίρεται ότι η Μονή ανοικοδομήθηκε τον 11ο ή 12ο αιώνα. Σε σιγίλιο πατριαρχικό του 1582 ο ναός μνημονεύεται ως «μονύδριον» και ως «εκκλησία του χωρίου εκ χρόνων αμνημονεύτων».
Μετά από μακρότατη σιωπή και εγκατάλειψη, το 1969 αναβίωσε το ιστορικό αυτό Μοναστήρι, όταν εγκαταστάθηκε γυναικεία αδελφότητα. Με υπομονή και μόχθο αλλά και με τη συμπαράσταση του οικείου Μητροπολίτου και των χριστιανών, τα πάντα άλλαξαν όψη. Το Καθολικό ανακαινίσθηκε εσωτερικά, κτίσθηκαν κελιά, εργαστήρια και βοηθητικοί χώροι.
Δυστυχώς οι σεισμοί στην περιοχή των Μεσσαπίων τον Ιούνιο του 2003, έπληξαν σημαντικά τόσο το ιστορικό Καθολικό αλλά και τα κελιά των Μοναχών. Προς τον σκοπό της αποκατάστασης των ζημιών έχει αναληφθεί πρωτοβουλία από την Ιερά Μητρόπολη, την Ιερά Μονή, αλλά και πολλούς προσκυνητές οι οποίοι αγαπούν το Μοναστήρι και το στηρίζουν ποικιλοτρόπως.
Η Μονή κατέχει τεμάχιο λειψάνου του ιερού Χρυσοστόμου και κάποιων αγίων (ανωνύμων).
Ημέρες Πανηγύρεως: Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15/8), Αγίας Τριάδος (Δευτέρα της Πεντηκοστής), Αγίου Νεκταρίου (9/11).