Αντίθετη με τις απαγορεύσεις των Λειτουργιών  είναι και η Εκκλησία της Κρήτης η Σύνοδος της οποίας με επιστολή  της προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,κ. Νίκη Κεραμέως,  ζητά να επιτραπεί σε όλους τους ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς να τελεστούν οι Ιερές Ακολουθίες καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας, χωρίς τη συμμετοχή πιστών. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, στον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, και το γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με  το «Patris .gr" ο επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης, η Εκκλησία της Κρήτης ζητά από την υπουργό Παιδείας καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας να επιτραπεί σε όλους τους ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς να τελεστούν οι ακολουθίες των ημερών, χωρίς τη συμμετοχή πιστών.
An και όπως αναφέρει, η Εκκλησία της Κρήτης κατανοεί τις δυσκολίες των ημερών και δεν κρίνει σκόπιμο να ζητήσει να “ανοίξουν” οι ναοί, όμως αίτημά της είναι να τελεστούν οι ακολουθίες κανονικά ώστε οι πιστοί να γνωρίζουν ότι οι ενορίες τους λειτουργούνται, ότι η εκκλησία του χωριού δε θα μείνει χωρίς τον Εσταυρωμένο, τον επιτάφιο, τις ακολουθίες των ημερών αυτών.
Το σκεπτικό της Εκκλησίας, της Κρήτης είναι αφού τελεστούν οι ακολουθίες, που θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, όπως ο νόμος προβλέπει, να μπορούν οι πιστοί, σύμφωνα πάντα με ό,τι είναι επιτρεπτό, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, να περνούν το κατώφλι των ναών, να μπορούν να προσεύχονται και να προσκυνούν τις εικόνες.
Οι ακολουθίες θα τελούνται μονάχα από τον ιερέα, με τον ψάλτη και τον νεωκόρο.
Η Εκκλησία της Κρήτης θεωρεί πως αν ικανοποιηθεί το αίτημά της από την Πολιτεία, θα δώσει δύναμη στους ανθρώπους, θα αποτελεί ένα στήριγμα για εκείνους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Εκκλησία της Κρήτης με το Υπουργείο Παιδείας, έλαβε το μήνυμα ότι με απόλυτο σεβασμό, η Πολιτεία εξετάζει το αίτημά της και αναλόγως τα στοιχεία που έχει στα χέρια της θα πράξει.
“Δεν είναι παράλογο το αίτημά μας, είναι υποστηρικτικό για τους ανθρώπους να ξέρουν ότι θα γίνει ο Επιτάφιος έστω και με την απουσία του, όσο σκληρό και αν είναι αυτό είναι κατανοητό σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά” αναφέρει ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.