Το απόγευμα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) θα εξετάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. Όπως όλα δείχνουν  τα μέλη της ΔΙΣ  θα ασχοληθούν με την  πρόταση που ήδη έχουν καταθέσει για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών.Η πρόταση της επίσημης Εκκλησίας ε είναι να λειτουργήσουν οι ναοί με τον ιερέα, έναν ψάλτη και έναν και ένα νεωκόρο, αλλά χωρίς πιστούς από την Κυριακή των Βαΐων και μετά. Παράλληλα, επιθυμούν και την μετάδοση των λειτουργιών μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, αλλά και livestreaming όπου υπάρχει η δυνατότητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε έκκληση προς τους πιστούς να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε να προστατέψουν την υγεία τους, αλλά και των συνανθρώπων τους. «Απευθύνω μια οφειλετική έκκληση προς όλους τους ευλαβείς πιστούς να προστατεύσουν την ιερότητα και τη συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα δε των ευαίσθητων και συμπαθών ευπαθών ομάδων πιστών».

Η  Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών, με την κυβέρνηση ωστόσο, δια στόματος Νίκου Χαρδαλιά, να τονίζει πως δεν πρέπει ο κόσμος να πάει στις εκκλησίες, για να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το μεγάλο δίλημμα  για τη ΔΙΣ είναι πως θα λειτουργήσει η κόπωση των πιστών από τις συνεχείς απαγορεύσεις και βεβαίως πως θα διαχειριστούν την κατάσταση τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, αφού εκτός του θεολογικού , οι πιστοί για πρώτη φορά θα πρέπει να ξεχάσουν και τις παραδόσεις αιώνων.