Στο μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα  αναφέρθηκε σε συνενετευξή του στον Εθνικό Κήρυκα ο μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.Αναλυτικά η συνέντευξη :

 «Εθνικός Κήρυξ»: Σεβασμιώτατε είναι δυνατόν να περιγράψετε την κατάσταση στο Παρίσι και στη Γαλλία γενικότερα με την πανδημία του κορωνοϊού;

Μητρ. Εμμανουήλ: Εμφανίζονται σήμερα περίπου 60.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ενώ αναφέρονται πάνω από 4.000 θάνατοι συνανθρώπων μας.

Η Γαλλία, όπως και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ζει μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις. Μία κρίση για την οποία κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος και ο «αόρατος εχθρός», όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μας έπιασε στον ύπνο όλους.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα οι κάτοικοι έχουν κληθεί, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μπορούν μόνο με ειδική άδεια του εργοδότη τους, είτε με υπεύθυνη δήλωση να βγαίνουν από τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Αυτό οπωσδήποτε ήταν μία δύσκολη και αδιανόητη πράξη για τον καθένα. Πλην όμως φαίνεται ότι ο περιορισμός αυτός είναι το μόνο μέσο με το οποίο μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού.

Στέρηση της προσωπικής ελευθερίας για την εξασφάλιση της υγείας όλων.

«Ε.Κ.»: Υπάρχουν κρούσματα ανάμεσα στους πιστούς των ενοριών της Μητρόπολής σας;

Μητρ. Εμμανουήλ: Με απόφαση που λάβαμε την Παρασκευή 13 Μαρτίου οι Ιεροί Ναοί της Μητροπόλεως Γαλλίας παραμένουν κλειστοί και είναι δυνατή η τέλεση των Ακολουθιών από τους εφημέριους μέσα σε λογικά φυσικά πλαίσια και όρια.

Νομίζω ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία θα πρέπει να τελούνται με σεμνότητα και με το ύφος που αρμόζει στην περίσταση.

Φυσικά και έχουμε κρούσματα τόσο ανάμεσα σε κληρικούς όσο και σε πιστούς. Δεν είμαστε οι μόνοι βέβαια στη Γαλλία, υπάρχουν και σε άλλες γειτονικές χώρες παρόμοια κρούσματα.

Προσπαθούμε να συμπαρασταθούμε κατά το δυνατόν και για αυτό τον λόγο και η αναμετάδοση των ακολουθιών, όπου είναι δυνατόν αυτό να γίνει, είναι μία παρηγοριά.

Φυσικά η Θεία Λειτουργία βιώνεται μόνο με την κοινωνία των πιστών, κλήρου και λαού, και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας από τηλεοράσεως ή μέσω διαδικτύου.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιτρέψει ο Θεός να λήξει η πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονική λειτουργική ζωή μας.

«Ε.Κ.»: Πριν δέκα μέρες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Γαλλίας. Εσείς συμμετείχατε;

Μητρ. Εμμανουήλ: Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου ο πρόεδρος Μακρόν πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει σε τηλεφωνική συνεδρίαση (audio-conference) τους εκπροσώπους των κυριότερων θρησκειών και Εκκλησιών της Γαλλίας, καθώς και του Υπουργού Εσωτερικών και άλλων παραγόντων της χώρας.

Στη μακρά συνομιλία 90 λεπτών ετέθησαν διάφορα ζητήματα τα οποία αφορούν την σημερινή ιδιαίτερη κατάσταση και την αντιμετώπισή της.

Ανεφέρθη ο κίνδυνος μεγάλου αριθμού θανάτων συνανθρώπων μας και η ανάγκη αναλόγου προετοιμασίας των Αρχών, όσο και η αντιμετώπιση θεμάτων όπως αυτό της ταφής, καθότι ο ιός δύναται να μεταδοθεί ακόμη και από το λείψανο του κεκοιμημένου.

Αποφασίστηκε λοιπόν ο περιορισμός των συμπροσευχομένων στις Εξοδίους Ακολουθίες μέχρι 10 ατόμων στα όρια των στενών συγγενών.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα αντιμετώπισης των αστέγων οι οποίοι υπάρχουν στη Γαλλία και το θέμα των μεταναστών τους οποίους φροντίζουν διάφορες οργανώσεις.

Μία σημαντική απόφαση ήταν η δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου στο οποίο θα απευθύνονται οι συγγενείς των θυμάτων του κορωνοϊού και στο οποίο θα δύνανται να αναζητούν παρηγοριά και να λαμβάνουν πληροφορίες, με τη συμμετοχή υπευθύνων της κάθε θρησκευτικής κοινότητας.

«Ε.Κ.»: Μιλήσατε για το επερχόμενο Πάσχα και τι θα γίνει με τους ναούς, θα λειτουργήσουν ή όχι;

Μητρ. Εμμανουήλ: Το θέμα του εορτασμού της φετινής Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα ετέθη φυσικά και η απόφαση του προέδρου Μακρόν ήταν κατηγορηματική ότι λόγω της σημερινής καταστάσεως και της εξάρσεως της πανδημίας, δεν θα είναι δυνατή η τέλεση των εορτών του Πάσχα των Εβραίων, των Χριστιανών, η εορτή του Ραμαζανίου, με την παρουσία πιστών.

Αυτή βεβαίως η απόφασή μας λυπεί αλλά κατανοούμε την κατάσταση πλήρως και δεν χωρεί αμφιβολία ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Τα λόγια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου προ ημερών ήταν ξεκάθαρα: «Αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί, δεν είναι ο Χριστός αλλά οι Χριστιανοί μας, δεν είναι ο Θεάνθρωπος αλλά εμείς οι άνθρωποι».

Τις μέρες αυτές ιδιαιτέρως η πανδημία ευρίσκεται σε έξαρση και η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Μάιο. Κοινός λοιπόν κανόνας είναι η σωφροσύνη την οποία πρέπει να επιδείξουμε ανταποκρινόμενοι στις περιστάσεις.

Ενας γνωστός γέροντας, ο π. Ζαχαρίας στη Μονή Τιμίου Προδρόμου του Εσσεξ της Αγγλίας, σε ένα τελευταίο ωραίο κείμενό του γράφει σχετικά: «Εάν δεν μπορούμε να γιορτάσουμε το Πάσχα, ας θυμηθούμε ότι κάθε επαφή με τον Χριστό είναι Πάσχα. Λαμβάνουμε τη χάρη Του στην κάθε Θεια Λειτουργία διότι ο Ιησούς Χριστός είναι παρών και είναι ο τελειών το μυστήριο και Εκείνος είναι που λαμβάνουν οι πιστοί. Ομως όταν προσευχόμεθα και επικαλούμεθα το Ονομά Του, αισθανόμεθα την ίδια την παρουσία του Χριστού και δεχόμεθα την χάρη Του. Γι’ αυτό αν στερηθούμε τη Θεία Λειτουργία, έχομε την επίκληση του Ονόματός Του και δεν στερούμεθα τον Κύριο».

«Ε.Κ.»: Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται Σεβασμιώτατε η κατάσταση μετά την κρίση αυτή του κορωνοϊού;

Μητρ. Εμμανουήλ: Θεωρώ ταπεινώς ότι αυτή η πανδημία είναι μία δοκιμασία που επέτρεψε ο Θεός μέσα στα πλαίσια της αγάπης Του προς τον άνθρωπο, όχι για να τον καταστρέψει και να τον αφανίσει, αλλά για να τον συνετίσει.

Ξεφύγαμε και είναι καιρός να έλθουμε εις εαυτόν, να συνέλθουμε από την μέθη της φιλαυτίας, της έπαρσης, της ακηδίας και της αδιαφορίας. Ειλικρινά πιστεύω πως είναι καιρός μετανοίας με την όλη σημασία της λέξεως. Αλλαγή του νου, αλλαγή του τρόπου σκέψης και πράξεως. Είναι καιρός να βάλουμε στόχο στη ζωή μας τον Θεό, να δούμε την ουσία κατά τον Αριστοτέλη αν θέλετε, και όχι τα επουσιώδη.

Η συζήτηση με τον Γάλλο Πρόεδρο τελείωσε με την εξής πρόταση: «Μετά την κρίση σίγουρα η ζωή μας δεν θα έχει να κάνει τίποτα με αυτά που ξέραμε ως τώρα».

Είμαι πεπεισμένος ότι η ζωή μας θα πρέπει να έχει αλλάξει χωρίς να απαρνηθούμε την πρόοδο της επιστήμης, αλλά βάζοντας μία νέα αρχή και ένα στόχο ιδιαίτερα εμείς σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ο Χριστός να είναι το κέντρο της ζωής μας και μετά να ακολουθούν όλα τα χρήσιμα και θεάρεστα.