Αρχική » H Eνωση Ορθοδόξων Εκκλησιών της Ευρώπης για τον κορωνοϊό

H Eνωση Ορθοδόξων Εκκλησιών της Ευρώπης για τον κορωνοϊό

από christina

 

«ὃς φράσσει τὰ ὧτα αὐτοῦ τοῦ μὴ ἐπακοῦσαι ἀσθενοῦς, καὶ αὐτὸς ἐπικαλέσεται, καὶ οὐκ ἔσται ὁ εἰσακούων» (Παροιμίαι 21, 13)

Εδώ και μερικές εβδομάδες γινόμαστε όλοι μάρτυρες μίας διαρκώς εντεινόμενης δοκιμασίας: η συνεχιζόμενη πανδημία του Κορωνοϊού (COVID–19) έχει φέρει θάνατο και πόνο σε πολλούς Ευρωπαίους, οδηγώντας την κοινωνία μας σε ένα μέχρι πρότινος αδιανόητο τέλμα, που αναμένεται πλέον ολοένα και περισσότερο να επιφέρει οδυνηρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες επί του ανθρωπίνου βίου, από κάθε άποψη.

Τα μέλη της Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) θα θέλαμε, κατ’ αρχάς, να εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα μέλη τους, καθώς και ολόθερμες ευχές για ταχεία ανάρρωση προς όλους τους ασθενείς που αυτήν την στιγμή μάχονται κατά του ιού.

Περαιτέρω, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους εκείνους που εργάζονται εις τα συστήματα υγείας, τους δημοσίους λειτουργούς, και άλλους, οι οποίοι διεκπεραιώνουν ουσιώδεις ρόλους για την λειτουργία της κοινωνίας μας, και ανιδιοτελώς θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική υγεία και ευεξία τους προκειμένου να παράσχουν μέριμνα και φροντίδα σε όλους εμάς.

Είναι ακριβώς σε αυτές τις πράξεις όπου διαπιστώνουμε την ζωντανή έκφραση μίας στάσεως και μίας συμπεριφοράς πραγματικής αλληλεγγύης που θα έπρεπε να καθοδηγούν όλους εμάς: πρόσωπα, θεσμούς, και – πολύ περισσότερο – τα Κράτη.

Για την ΕΕ και τα Κράτη Μέλη, η συγκυρία είναι κομβικής σημασίας ώστε να αποδείξουν ότι η πάντοτε και ομοφώνως διακηρυσσόμενη αρχή της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι κάτι περισσότερο από απλή ρητορική διακήρυξη.

Είναι μία χρονική στιγμή όπου τέτοιες διακηρύξεις θα πρέπει να ενσαρκωθούν στον καθημερινό βίο και τον πολύπλευρο αγώνα καθενός Ευρωπαίου πολίτη, με ιδιαίτερη έμφαση ως προς εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο – τους ενδεείς, τους περιθωριοποιημένους, και τους πρόσφυγες.

Απευθύνουμε έκκληση και προσευχόμαστε όπως οι Ευρωπαίοι, ηγέτες και πολίτες ομού, δεν θα χάσουν την ευκαιρία να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη, κλείνοντας τις καρδιές και τα σύνορά τους, και κωφεύοντας απέναντι στα Κράτη και τους λαούς που την στιγμή αυτήν δοκιμάζονται περισσότερο.

Αν και στηρίζουμε τα αυστηρά, καίτοι ενίοτε οδυνηρά, μέτρα που οι κρατικές αρχές ανά την ήπειρο υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν για να καθυστερήσουν την διάδοση του νέου ιού, και με τον τρόπο αυτόν να μειώσουν, όπως όλοι ελπίζουμε, τις ανθρώπινες απώλειες, εντούτοις αισθανόμαστε εξίσου την ανάγκη να τονίσουμε ότι θα πρέπει αυτά τα μέτρα να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται με καλά σχεδιασμένο και ισορροπημένο τρόπο, που θα εξυπηρετεί επαρκώς την ανάγκη στηρίξεως και προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και θα μεριμνά εξίσου για τα υπόλοιπα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία είναι κεντρικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, ως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες, όπως τον σεβασμό για την ιδιωτική ζωή, την θρησκευτική ελευθερία, και την ελευθερία κινήσεως και συναθροίσεως.

Και βέβαια, εξίσου σημαντικό, η περίοδος αυτή θα μπορούσε – και θα πρέπει – να λειτουργήσει ως ευκαιρία περισυλλογής του καθενός, να διερωτηθούμε και πιθανώς να βελτιώσουμε τις αρχές και τις απόψεις μας, τις εξωτερικές εκδηλώσεις και τις ενδόμυχες πεποιθήσεις μας – τις ίδιες τις ζωές μας.

Καθώς είμαστε περιορισμένοι στις οικίες μας, θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε (εκ νέου) τον ενδότερο εαυτό μας, καθώς και την ομορφιά και αξία της οικογενειακής ζωής.

Υποχρεωμένοι καθώς είμαστε να επιβάλουμε όρια στην καταναλωτική συμπεριφορά μας, θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε (εκ νέου) την διαφορά ανάμεσα στο αναγκαίο και το απλά επιθυμητό και ούτω να μεταβάλουμε την κατά καιρούς υπερκαταναλωτική συμπεριφορά μας.

Αδυνατώντας να συναντήσουμε τους αγαπημένους μας, να τους αγκαλιάσουμε και να μοιραστούμε μαζί τους τον χρόνο μας, θα μπορούσαμε να επανεύρουμε την βαθειά επιθυμία και τον ενδότερο πόθο μας για διαπροσωπική κοινωνία και αγάπη – τα οποία αντανακλούν, κατά την χριστιανική πίστη μας, τον τρισυπόστατο Θεό, που μας δημιούργησε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Του.

Και μάλιστα, καθώς αδυνατούμε να συμμετάσχουμε εις την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, και ιδιαίτερα την Θεία Ευχαριστία, θα μπορούσαμε να επανεύρουμε εκ νέου, με αυτογνωσία και γνήσια ταπείνωση, το ανεκτίμητο δώρο της αιωνίου ζωής που ο Θεός μας προσφέρει τόσο αφειδώλευτα.

Καθώς προετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε το Πάσχα με ένα τρόπο διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει, παρακαλούμε τον Θεάνθρωπο Χριστό να φωτίσει και να καθοδηγήσει τους επιστήμονες, τους εργαζομένους του τομέα της δημόσιας υγείας, και τους πολιτικούς ηγέτες, να ανακαλύψουν μία ταχεία και ευοίωνη διέξοδο από την παρούσα κρίση.

Προσευχόμαστε επίσης όπως ο Κύριος βοηθάει όλες τις οικογένειες να γίνουν το απάνεμο λιμάνι για την προστασία μας κατά τον ταραχώδη καιρό και την αναστάτωση που διανύουμε.

Εκφράζουμε την πίστη μας ότι Εκείνος που είναι η πηγή της ζωής, ο θανάτω τον θάνατον πατήσας, εν τέλει θα αποδιώξει τον φόβο και θα γεμίσει χαρά την δημιουργία Του.

Η Επιτροπή Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει τα Γραφεία Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Μόσχας, του Πατριαρχείου Ρουμανίας, του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, της Εκκλησίας της Κύπρου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ