Παρά τις πρακτικές δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, από την ημέρα της τελέσεως των Θείων Λειτουργιών σε όλους τους Ιερούς Ενοριακούς και Μοναστηριακούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έλαβε χώρα και η φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας μας.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: “Τούτο γιατί τίποτα στην Αγία μας Εκκλησία δεν είναι αυτόνομο, αλλά όλα έχουν ως ιερή αφετηρία και άγιο κέντρο την Αγία Τράπεζα, το θεοίδρυτο Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, την λατρευτική μας ζωή. ‘’Τα πάντα και εν πάσι Χριστός’’, ο Χριστός ο Οποίος προσφέρει και προσφέρεται σε κάθε Θεία Λειτουργία, θύει και θύεται. Από το Άγιο Ποτήριο, το οποίο μεταδίδει θεραπεία, ζωή, αθανασία ξεκινά το θεολογικό κήρυγμα της Εκκλησίας μας, η ηθική διδασκαλία της ζωής μας, η φιλανθρωπική διακονία των αδελφών μας. Μακράν του Αγίου Ποτηρίου και χωρίς αυτό δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ.

Τελώντας λοιπόν και πάλιν οι Ιερείς μας μετά την Απόφαση της Ιεράς Συνόδου και την κανονική ευλογία του Ποιμενάρχου μας τις Θείες Λειτουργίες, η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών δεν ελησμόνησε και την φιλανθρωπική της διακονία. Έτσι τις ημέρες αυτές, με φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου διετέθησαν από τον υπεύθυνο των ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΑΓΑΠΗΣ Πρωτοπρ. κ. Νικόλαο Μακρή δωροεπιταγές για προμήθεια τροφίμων σε διακόσιες (200) οικογένειες, οι οποίες σιτίζονται από τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ της Ιεράς Μητροπόλεως.

Επίσης το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών διέθεσε μέσω Ενοριακών Ιερών Ναών της πόλεως Χίου και των προαστείων σε εμπερίστατες οικογένειες εκατόν πεντήκοντα (150) τσάντες με τρόφιμα, για τις Αγίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα. Τσάντες με τρόφιμα διετέθησαν επίσης για τους λιμενεργάτες του λιμένος της Χίου. Τέλος το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως θα καλύψει, όπως πάντοτε το Πασχαλινό Γεύμα του Γηροκομείου Χίου και θα προσφέρει στο μέτρο του δυνατού χορηγίες για το Γηροκομείο Καρδαμύλων, τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ορθόδοξο Χριστιανική Ένωση Κυριών και Νεανίδων Χίου, Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Χίου, Φιλόπτωχο Άδελφότητα Κυριών και Νεανίδων Βροντάδου-Λειβαδίων, Σύνδεσμο Κυριών Περιθάλψεως Απόρων Ασθενών Χίου, Κεντρικό Σύνδεσμο Πολυτέκνων Χίου καθώς και για ιεραποστολικούς σκοπούς. Επίσης, συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση των Εκκλησιαστικών Υποτροφιών και η συνδρομή στα προγεύματα των ανηλίκων ασυνοδεύτων της ΒΙΑΛ. Ανάλογη υπήρξε, στο μέτρο του δυνατού, και η φιλανθρωπική διακονία των Ενοριακών Ιερών μας Ναών”.