Προβληματισμό στις αρχές η τοποθέτηση ενος ασυνήθιστου για τα ελληνικά δεδομένα εκρηκτικού μηχανισμού στη Μονή Πετράκη. Οι αρχές μέσω βίντεο προσπαθούν να φτάσουν στους δράστες τους οποίους αναζητούν στον λεγόμενο αναρχικό χώρο.Ωστόσο  σύμφωνα με αξιωματικό της ΕΛΑΣ  , επειδή η όλα προσπάθεια δεν δείχνει "εμπειρία" , δεν αποκλείεται οι δράστες να προέρχονται από τον χώρο ακράιων οι οποίοι διαφωνούν με τη στάση της Εκκλησίας στο κλείσιμο των Εκκλησιών. Να σημειωθεί εδώ οτι σε πολλούς ναούς υπήρχαν ως και φέιγ -βολάν κατά του Χαρδαλιά.

Στην αρχιεπισκοπή δεν ανησυχούν ιδιαίτερα αλλά είναι δεδομένο οτι προβληματίζονται για το πόσο εύκολα έφτασαν οι δράστες ως την πόρτα του κτηρίου που συνεδριάζει η Σύνοδος.

Την στήριξή της στην Εκκλησία έσπευσε να δηλώσει η υπουργός Παιδείας κ.Κεραμέως η οποία σε αναρτησή της αναφέρει:  

 «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόπειρα εμπρησμού του Μεγάρου της Ιεράς Συνόδου. Διχαστική και προκλητική ενέργεια που θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας. Στεκόμαστε δίπλα στην Εκκλησία, όπως και σε κάθε θρησκευτική κοινότητα που δέχεται τέτοιες επιθέσεις. Παραμένουμε ενωμένοι και συστρατεύμενοι στην κοινή μας προσπάθεια, απομονώνουμε βία και ακρότητες» .

Η Αστυνομία , παρά την αρχική σύγχυση , οτι δηλαδή ο μηχανισμός τοποθετήθηκε από την πλευρά του "Ευαγγελισμού" , μετά από καταθέσεις που έλαβε και από την μελέτη υλικού των καμερών που υπάρχουν στο κτήριο , προσπαθεί να φτάσει στα χαρακτηριστικά  ενός ατόμου το οποίο φαίνεται να περνάει πάνω από την περίφραση και να φτάνει στην πόρτα.

Το γεγονός οτι ο δράστης δεν πρόλαβε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό οι αρχές το αποδίδουν στην έλλειψη  εμπειρίας χωρίς να αποκλείουν και την περίπτωση να εμφανίστηκε κάποιος και να ανάγκασε τον δράστη να φύγει.

Αυτή η έλλειψη εμπειρίας και πανικού, σύμφωνα με τις αρχές δεν χαρακτηρίζουν ομάδες του εξουσιαστικού χώρου και κυρίως στην 'Εικονοκλαστική σέχτα' η οποία το 2018 είχε τοποθετήσει μηχανισμό στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι  από τον οποίο είχε τραυματιστεί ο νεωκόρος.

 

Η Μονή Πετράκη  τον Αύγουστο του 2016 είχε δεχτεί και πάλι επίθεση αλλά με βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να  υποστούν ζημιές δύο αυτοκίνητα.Τότε οι δράστες οι "αμετανόητοι αναρχικοί" χαρακτήριζαν την επίθεση  ως αντίποινα

 «για την υπεράσπιση των καταλήψεων »