Αρχική » Αγιολόγιο

Αγιολόγιο

από christina

Πέμπτη, 23-4

Αγίου Γεωργίου, του Τροπαιοφόρου (†303). Μαρτύρων Αθανασίου του από «μάγων», Ανατολίου, Γλυκερίου του γεωργού, Δονάτου και Θερινού, εκ Βουθρωτού (Ηπείρου) και Πρωτολέοντος του στρατηλάτου, Ουαλερίου. Νεομαρτύρων Γεωργίου του Κυπρίου, του εν Πτολεμαΐδι (†1752) και Λαζάρου Βουλγάρεως, του εν Περγάμω (†1802).

Παρασκευή, 24-4

Οσίων Ελισάβετ της θαυματουργού και Σάβα του Ρώσου. Ιερομαρτύρων Αχιλλέως, Φήλικος και Φουρτουνάτου. Μαρτύρων Βαλεντίωνος και Πασικράτους. Σάββα στρατηλάτου του Γότθου, και των δι’ αυτού πιστευσάντων 70 στρατιωτών. Ευσεβίου, Λεοντίου, Λογγίνου, Νέωνος, Χριστοφόρου, Δημητρίου, Δανάβου και Νέσταβος. Νεομαρτύρων Δούκα του Μυτιληναίου, του εν τη Βασιλευούση (†1564) και Νικολάου του εν Μαγνησία (†1776).

Σάββατο, 25-4

Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Μάρτυρος Νίκης και ετέρων Οκτώ Οσιομαρτύρων και Αναχωρητών. Μακεδονίου πατριάρχου Κων/πόλεως.

Κυριακή, 26-4

Ιερομάρτυρος Βασιλέως επισκόπου Αμασείας (†332). Οσίων Γλαφύρας και Ιούστας, Καλανδίου και Νέστορος.

Δευτέρα, 27-4

Ιερομάρτυρος Συμεών, δευτέρου επισκόπου Ιεροσολύμων (†107), συγγενούς του Κυρίου. Μαρτύρων Λολλίωνος του νέου και Ποπλίωνος. Οσίων Συμεών και Γεωργίου, των Στυλιτών. Ιωάννου ηγουμένου της ιεράς μονής των Καθαρών, του ομολογητού και Ευλογίου του ξενοδόχου.

Τρίτη, 28-4

Των αγίων Εννέα Μαρτύρων των εν Κυζίκω (γ΄ αι.): Αντιπάτρου, Αρτεμά, Θαυμασίου, Θεόγνιδος, Θεοδότου, Θεοδούλου, Θεοστίχου, Μάγνου, Ρούφου και Φιλήμονος. Οσίων Αυξεντίου και Μέμνονος του θαυματουργού.

Τετάρτη, 29-4

Αποστόλων (Ο΄) και Μαρτύρων Ιάσονος, επισκόπου Ταρσού και Σωσιπάτρου επισκόπου Ικονίου. Των πρώτων κηρύκων του Ευαγγελίου εν τη νήσω και πόλει Κέρκυρα και των δι’ αυτών πιστευσάντων Επτά πρώην ληστών: Ιακισχόλου, Ιανουαρίου, Ευφρασίου, Μαμμίνου, Μαρσαλίου, Σατορνίνου και Φαυστιανού. Μαρτύρων Κερκύρας, θυγατρός Κερκυλλίνου του βασιλέως, Βιταλίου, Ευσεβίου και Ζήνωνος. Κυντιανού, Αττικού και Νέωνος. Οσίου Ιωάννου, μητροπολίτου Θηβών και πάσης Βοιωτίας, «του νέου ελεήμονος» (†ιβ΄ αι.).

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ