Αρχική » Ποιος είναι ο “αντάρτης” Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς

Ποιος είναι ο “αντάρτης” Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς

από christina

 

Γεννήθηκε στα χώματα που πρωτοπερπάτησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Υπηρέτησε σε αυτά και εδώ και 15 χρόνια ηγείται της τοπικής Εκκλησίας χωρίς συμβιβασμούς. Ο 75χρονος σήμερα Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς όπως και σε όλη του τη ζωή έτσι και τώρα δεν “μασάει τα λόγια του”. Πειθαρχεί στις αποφάσεις της Συνόδου  και της Πολιτείας αλλά και επαναστατεί όταν διαπιστώνει ότι κάτι πάει “στραβά”. Οταν σχηματίστηκε δικογραφία κατά του Μητροπολίτη Κερκύρας και κατά του ιερέως Γεώργιου Σχοινά, βγήκε πρώτος και μίλησε υπέρ τους τη στιγμή που η επίσημη Εκκλησία εσιώπησε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε: «Μεγάλη λύπη και προβληματισμό μάς έφερε η δοκιμασία τόσον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών κ. Νεκταρίου, όσον και του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Γεωργίου, εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι. Κάποιοι ονόμασαν την ενέργειά τους κακούργημα(!).

Ο αγαπητός αδελφός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, είναι ένας λαμπρός Ιεράρχης, ευγενής και διακριτικός, με θυσιαστική αγάπη. Δεν αγωνίζεται και δεν φροντίζει για την υγεία του ποιμνίου του;

Δεν γνωρίζει τα όσα υποδεικνύουν οι υπεύθυνοι για την υγεία του λαού; Αγνόησε ποτέ τους χριστιανούς του; Μόνο οι λαϊκοί φροντίζουν για την υγεία των συνανθρώπων τους και οι κληρικοί, που καθημερινώς θυσιάζονται, δεν γνωρίζουν και δεν φροντίζουν;

Και ο αγαπητός πατήρ Γεώργιος είναι ιερεύς με περγαμηνές, με μεγάλο κοινωνικό έργο για τη βοήθεια πτωχών και αδυνάτων, με ιδιαιτέρα προσφορά στη νεότητα.

Επειδή προσέφερε, και μάλιστα έξω από τον Ιερό Ναό, το Πανάγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού σε έναν ή δύο νέους, επιβάρυνε ή διακινδύνευσε την υγεία των συνανθρώπων του;

Οταν στις τράπεζες και τα “σούπερ μάρκετ” υπάρχουν «ουρές» συνανθρώπων μας, εκεί δεν ανησυχούν οι φωνασκούντες; Μας φοβίζει η διακριτική και κατά πάντα σώφρονα διακονία των κληρικών, οι οποίοι πονάνε για τη σωτηρία των πιστών;

Ας σοβαρευθούμε! Η αιτία όλων αυτών είναι η ανειλικρινής πολεμική κατά του Χριστού μας, των Αγίων, των χαριτοβρύτων Μυστηρίων και της ορθοδόξου Εκκλησίας γενικότερα», είπε.

Σε άλλο μήνυμά του, αφού παραδέχτηκε τον ρόλο των ειδικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Xίλιοι μύριοι ανεξέλεγκτοι και χύνουν δηλητήριο μίσους και ψεύδους κατά της Εκκλησίας», συμπληρώνοντας πως «κανείς δεν αγνοεί τον κίνδυνο. Συγχαίρουμε την πολιτεία που έλαβε δραστικά μέτρα για να προλάβει την εξάπλωση της επιδημίας. Αλλο όμως συμβουλή και υποδείξεις της επιστήμης και άλλο ύβρις και συκοφαντία για τα Ιερά Μυστήρια».

Παλιότερα και με αφορμή την 28η Οκτωβρίου έλεγε: «Η Χώρα μας σήμερα δυστυχώς υποδουλώνεται, υποτιμάται. Πραγματικά εξευτελίζεται, γιατί κάποιοι νόες σκοτισμένοι – συγχωρέστε με – βρώμικοι, έχοντας εξουσία, δεν κατάλαβαν ότι είναι άνθρωποι».

 

Ποιος όμως είναι ο αντάρτης Ιεράρχης;

 

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Παπαχρήστος, γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα του Δήμου Αγρινίου το έτος 1945, από ιερατική απλή και φτωχική οικογένεια. Ο πατέρας του π. Ευστράτιος και η Πρεσβυτέρα μητέρα του Θεοδοσία μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους με πολλές θυσίες και στερήσεις την εποχή εκείνη, με αγάπη και σεβασμό προς την Εκκλησία.

Μετά από τις Γυμνασιακές του σπουδές που ολοκλήρωσε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του συνεχίζει Ανώτατες σπουδές στη Θεολογική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Τελειώνοντας τις σπουδές του υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στον Ελληνικό Στρατό. Εισήλθε στην ιεροσύνη μετά από πολλή σκέψη, δοκιμασία και προσευχή, περισσότερο από αγάπη για τον Θεό, την Εκκλησία και όχι για προσωπικά οφέλη.

Το 1974 χειροτονήθηκε Διάκονος, όπου έλαβε το όνομα Κοσμάς και στη συνέχεια Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο. Αργότερα έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και αναλαμβάνει το μεγάλο και δύσκολο έργο του Ιεροκήρυκα σε όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Επί τριάντα χρόνια υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ως Ιεροκήρυκας. Κήρυττε τον λόγο του Θεού σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως, βοηθώντας το έργο της Μητρόπολης.

Ιδρυσε τον Χριστιανικό Ομιλο Νέων στο Μεσολόγγι, που λειτούργησε ως Κέντρο Νεότητας για ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη. Οργάνωσε σε όλες τις πόλεις του Νομού κύκλους μαθημάτων για άνδρες και γυναίκες καθώς και τα Κατηχητικά Σχολεία, με τη συνδρομή των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού.

Επισκεπτόταν σχολεία και με τη συνδρομή των καθηγητών κήρυττε τον λόγο του Θεού και συζητούσε με τους μαθητές δίνοντας τις πρέπουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις των.

Στις 6 Νοεμβρίου 2005 έγινε η επίσημη ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, παρουσία Αρχιερέων, Ιερέων, Μοναχών, καθώς και Μοναχών από το Αγιο Ορος, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και χιλιάδων πιστών Χριστιανών που ήρθαν από όλα τα μέρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Υλοποιώντας τις πρωτοπόρες αποφάσεις του, ιδρύει βιβλιοπωλείο στην πόλη του Μεσολογγίου δίνοντάς του το όνομα «ΦΑΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ». Στο βιβλιοπωλείο αυτό ο αναγνώστης μπορεί να βρει βιβλία Αγιογραφικά, Θεολογικά, Εθνικά, Οικογενειακά, Λογοτεχνικά, Βίους Αγίων, Παιδικά και άλλα. Στις πόλεις του Μεσολογγίου και του Αγρινίου λειτουργούν Σχολές Αγιογραφίας. Στις Σχολές αυτές διδάσκουν μεγάλοι δάσκαλοι Αγιογράφοι και οι απόφοιτοι των Σχολών έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το λειτούργημα του Αγιογράφου, αφού με το πέρας των σπουδών τους λαμβάνουν πτυχίο Αγιογράφου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ