Αρχική » Τα πίσω -μπρός της Εκκλησίας και άρση μέτρων.Επιστολή Ιερώνυμου

Τα πίσω -μπρός της Εκκλησίας και άρση μέτρων.Επιστολή Ιερώνυμου

από christina

 

 

Έπειτα από πολλά -πίσω μπρός  αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να αντιδράσει στις απαγορεύσεις  μετά  και την απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η ΔΙΣ και ο ίδιος μετά τις αντιδράσεις πολλών αρχιερέων και κυρίως του Κερκύρας και του Αιτωλίας , αλλά και θεολόγων και πολλών  ιερέων και πιστών ο κ.Ιερώνυμος αποφάσισε να “ζητήσει ίση μεταχείριση” από την υπουργό Παιδείας.

Ο Ιερώνυμος ζητά να ανοίξουν οι ναοί κάτι  που η κυβέρνηση προς το παρόν αποκλείει  γιατί φοβάται επικίνδυνους συνωστισμούς ηλικιωμένων.

Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει άνοιγμα των ναών μετά τις 15 Ιουνίου και με όρους ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Η κυβέρνηση, εκτός των άλλων έχει αποφασίσει να περιορίσει τις μετακινήσεις πιστών σε μοναστήρια γιατί αυτά δεν διαθέτουν μεγάλους χώρους και στα πανηγύρια συνωστίζονται  εκατοντάδες πιστοί.

Σε αυτό η Εκκλησία δεν μπορεί να απαντήσει και δεν μπορεί να απαντήσει γιατί όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις  για την απαγόρευση.

Η Σύνοδος ζητά επί της ουσίας να επιτρέπεται η προσέλευση των πιστών  με όρους και κανόνες  όπως  συμβαίνει  στο σούπερ μάρκετ.

Οι  Ιεράρχες πιεζόμενοι από τους πιστούς  έχουν προβληματιστεί για την επόμενη μέρα  και κυρίως για την εορτή της Ανάστασης  την οποία αρχικά είχαν ορίσει για τη νύχτα από 26 εως 27 Μαίου.

Η “Ανάσταη’ αυτ’η δεν θα γίνει ΄σύμφωνα με τις δεσμέυσεις των ειδικών, παρά το γεγονός οτι έχει ανακοινωθεί επισήμως 

Η ΔΙΣ στην επιστολή επικαλείται την απόφαση της κυβέρνησης για σταδιακή άρση της απαγόρευσης  για διάφορα καταστήματα. Όμως στα καταστήματα έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις   τις οποίες όποιος παραβεί θα υπάρχει  πρόστιμο.Και πρόστιμο στις εκκλησίες δεν μπορεί να μπεί.

Αυτά που αναμένεται να κάνει δεκτά η κυβέρνηση είναι λίγα άτομα να προσεύχονται , να αυξηθούν κάπως η συμμετοχή στους γάμους  και τις κηδείες .

Η ΔΙΣ επιμένει για τη Θεία Κοινωνία ,κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση ,η οποία δεν δέχεται οτι η Εκκλησία βρίσκεται σε διωγμό.

Ο κ. Ιερώνυμος  όλο αυτό το διάστημα ταυτίστηκε με τις θέσεις των επιστημόνων όπως και το σύνολο των Ορθόδοξων Εκκλησιών του κόσμου  γιατί η πανδημία δεν κάνει εξαιρέσεις  .

Όλο αυτό το διάστημα μειώθηκαν τα οικονομικά των ναών και των μητροπόλεων… και αυτό δεν απέχει από όσα υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι  περί προβλημάτων… προς το παρόν όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατιθεμένη να αλλάξει στάση ..καθώς ένας νέος  κύκλος  επιδημίας θα ανατρέψει τα πάντα…Και βεβαίως ο εκκλησιασμός δεν είναι στις προτεραιότητες της καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι λίγοι αυτοί που θέλουν ανοικτούς ναούς…

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ