Αρχική » Τα μέτρα που προτείνει η Εκκλησία για την άρση των περιορισμών

Τα μέτρα που προτείνει η Εκκλησία για την άρση των περιορισμών

από christina

 

Μικρός αριθμός πιστών ,εντός και εκτός των ναών ,απολυμάνσεις και καλός εξαερισμός είναι τα μέτρα που προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος και η ΔΙΣ στην κυβέρνηση ώστε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα .Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι Ιεράρχες  και διατυπώνονται στην επιστολή ιερώνυμου προς τον Πρωθυπουργό η οποία εστάλη στο Μαξίμου στις 22 Απριλίου και δεν συνδέεται με τη συναυλία  της Πρωτοψάλτη.

Ετσι με ενδιαφέρον παρακολουθούν όλοι τις αποφάσεις της ΔΙΣ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη  Πέμπτη  για μα εξετάσει τις νέες συνθήκες πυο διαμορφώνεται μετά την σταδιακή άρση των μέτρων.

Ωστόσο φαίνεται πως τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Ιεραρχία  πως υπάρχουν δύο ομάδες οι  οποίες πρόκειται  να “συγκρουστούν ” το επομενο διάστημα.

Ήδη στην Εκκλησία δεκάδες μητροπολίτες “βράζουν’ κατά του Αρχιεπισκόπου τον οποίο κατηγορούν για συμβιβασμός χωρίς κανόνες.Οι μητροπολίτες Κερκύρας, Αιτωλίας ,Λαρίσης, Πειραιώς, Μεσογαίας, Σερρών , Εδέσσης, Σταγών ,Σιδηροκάστρου ,Ιερισσού ,Κυθήρων αλλά και πολλοί άλλοι όλο αυτό το διάστημα είχαν εκφράσει  με δυναμικό τρόπο της αντιδράσεις τους για τη απαγορεύσεις, οι οποίες δεν εισακούστηκαν.

Ο κ.Ιερώνυμος δεν βγήκε μπροστά να ενημερώσει τον λαό και αυτό επέτεινε τη σύγχυση και επικρίθηκε από πολλούς. Και επικρίθηκε και από τον κατώτερο κλήρο.

Πλέον  οι Ιεράρχες δεν επιθυμούν την παραπέρα συνέχιση των μέτρων , ακόμη και αυτοί που ήταν υπέρ και ετοιμάζονται για ανταρσία.Μεταξύ αυτών και η Εκκλησία της Κύπρου η οποία ζητά το άνοιγμα των ναών.

Στην επιστολή οι Ιεράρχες  επικαλούνται αποφάσεις της κυβέρνησης για να στηρίξουν το αιτημά τους.Για παράδειγμα όπως αναφέρουν δεν γίνεται να προέχουν τα κομμωτήρια από την Εκκλησία , ούτε τα καφέ ή οι βόλτες  και τα καταστήματα.

Και τονίζουν πως θα πρέπει  και οι πιστοί να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άλλους.

Στην κυβέρνηση τώρα υπάρχουν δύο τάσεις.Αυτή που λέει οτι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της Εκκλησίας και να εισακουστούν οι προτάσεις με κανόνες αλλά υπάρχουν και αυτοί που επιμένουν πως οι ναοί είναι μια ξεχωριστή περίπτωση  και πως το όλο τελετουργικό δεν αφήνει πολλά περιθώρια …Επίσης προβληματισμός υπάρχει και για τον λόγο οτι οι περισσότεροι που εκκλησιάζονται είναι ηλικιωμένοι και είναι αυτοί που στις περισσότερες περιπτώσεις μετά το ναό θα επιστρέφουν σπίτι και θα έχουν την ευθύνη ακόμη και της προσοχής των παιδιών αφού  αφού πολλοί γονείς θα πάνε στις δουλειές τους.

Τον τελικό λόγο έχει η επιστημονική ομάδα η οποία ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει οτι  οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να κυκλοφορόν χωρίς αυστηρούς κανόνες καθότι  ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Επειδή όλα αυτά είναι γνωστά στην Ιεραρχία αυτή θα προτείνει:

-Εκκλησιασμό με αποστάσεις ανά δύο μέτρα μεταξύ των πιστών.

-Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλος αριθμός πιστών αυτοί θα μπορούν να στέκονται  στο προαύλιο χώρο των ναών ανά δύο μέτρα.

-Οι ναοί μετά τη Θεία Λειτουργία θα αερίζονται.

-Οι ναοί θα είναι ανοικτοί

-καθημερινά για προσευχή  και εξομολόγηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ