Αρχική » Στις 15 Μαϊου ανοίγουν οι ναοί.Σταδιακή άρση μέτρων από Δευτέρα

Στις 15 Μαϊου ανοίγουν οι ναοί.Σταδιακή άρση μέτρων από Δευτέρα

από christina

 

Από τις 15 Μαϊου και μετά αναμένεται να ανοίξουν οι ναοί σε όλη τη χώρα.Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί από την κυβέρνηση και έχει γίνει αποδεκτή από την Εκκλησία.Το άνοιγμα θα γίνει με τους όρους  που θα θέσουν οι επιστήμονες  και έχουν σχέση με τα μέτρα προφύλαξης.Μέρχιρ τότε οι πιστοί θα μπορύν να πηγαίνουν στην εκκλησία για να προσεύχονται και να εξομολογούνται.Οι κανόνες που θα επιβληθούν είναι οι αποστάσεις εντός και εκτός ναών αλλά και απολυμάνσεις και οι καλοί αρερισμ΄οόλων των  χώρων.

Στο μεταξύ ρην σύγκληση της Ιεραρχίας ζήτησε εμμέσως ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν επιτρέψει το άνοιγμα των ναών.Μιλώντας στο MEGA  ο ιεράρχης έκανε λόγο για μια δύσκολη Ιεραρχία η οποία να αναλάβει το κόστος των αποφάσεων της Εκκλησίας , κάτι που δεν μπορεί να κάνει η ΔΙΣ η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον  κ.Χρυσόστομο η Εκκλησία θα περιμένει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και στη συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις. Όπως τόνισε οι ναοί θα πρέπει να είναι ανοικτοί και να  τελούνται  κανονικά λειτουργίες  , ενώ θα πρέπει να μπορούν να κοινωνούν όσοι θέλουν.

Πριν ο κ.Χρυσόστομος είχε κάνει ένα βήμα παραπέρα:

«Να ανοίξουν οι Εκκλησίες με όποιους όρους θέλει η Πολιτεία για το θέμα της δημόσιας υγείας, αρκεί να λειτουργήσουν οι Ναοί» ζήτησε  με δήλωσή του στο protothema.gr. Και συνέχισε  λέγοντας ότι και οι ιερείς αφουγκράζονται τις αγωνίες των πιστών που θέλουν να επιστρέψουν στους ναούς και δεν ζητούν το άνοιγμα των Εκκλησιών «για να ικανοποιήσουμε κάποια ιδεολογική καεύθυνση.

Δεν μπορεί να ανοίγουν κουρεία και κομμωτήρια, μικρά μαγαζιά και όχι οι Εκκλησίες που φέρεται ότι θα ανοίξουν μαζί με τις καφετέριες. Πρέπει να ανοίξουν οι Εκκλησίες και να μην υπάρχει ο παραλληλισμός με τις καφετέριες»

Ο Μητροπολίτης λέει επίσης ότι «Βιώνουμε δημιουργία τόξου αντίθετου προς τον Αρχιεπίσκοπο, που υποστηρίζει ότι ο αυτός υποχωρεί απέναντι στην Πολιτεία για θέματα θρησκείας. Σε κάθε βήμα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να διαχειριστούμε και την εσωτερική μας ενότητα που δεν μπορούμε να την θυσιάσουμε».

Για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία ανέφερε: «Σε μία εποχή μεγάλης κρίσης δεν ακούμε τις φωνές για ρήξη, δεν υπάρχει λόγος ρήξης, αλλά πρέπει να υπάρχει διάλογος και να βρεθεί ένα modus vivedi να ανοίξουν οι Εκκλησίες καθώς ο κόσμος αγωνιά».

Το σύνολο της Ιεραρχίας πλέον μιλά ευθέως για άνοιγμα των ναών αλλά και για κακούς χειρισμούς του ιερώνυμου. Πάντως από την ερχόμενη εβδομάδα οι πιστοί μπορούν να πηγαίνουν στους ναούς αφού  δεν θα ζητείται ειδική άδεια.Και αυτό θα αποτελέσει και το μεγάλο τέστ για  το άμεσο άνοιγμα των εκκλησιών.Πάντως  στόχος όλων των πλευρών είναι στις 26 Μαίου να εορταστεί το Πάσχα όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ