Αρχική » ΙΣΚΕ: ικανοποίηση για την άρση των μέτρων.

ΙΣΚΕ: ικανοποίηση για την άρση των μέτρων.

από christina

Ικανοποιημένος δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, π. Γεώργιος Κωνσταντίνου.

Όπως  είπε , όλοι είναι πρόθυμοι να εργαστούν για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας στους ναούς, ενώ και ο κόσμος έχει πλέον εκπαιδευτεί.

«Οι εκκλησίες δεν έκλεισαν ξαφνικά. Αρκετά από αυτά τα μέτρα ίσχυαν και προηγουμένως» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, προσθέτοντας: «Αν κάποιος φιλήσει μια εικόνα, τότε θα γίνεται άμεσα ο καθαρισμός της».

Επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα του αριθμού των πιστών που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στους ναούς, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι σημαντικό πρόβλημα, καθώς οι περισσότεροι ναοί είναι μεγάλοι, ενώ έχει περάσει και η περίοδος του Πάσχα που αρκετοί πιστοί πάνε μαζικά στην εκκλησία.

 

Στο ζήτημα της επαναλειτουργίας των εκκλησιών με ανοιχτές θύρες για τους πιστούς αναφέρθηκε ο επίσκοπος Κνωσού και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Πρόδρομος.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», τόνισε ότι η Εκκλησία της Κρήτης, όπως έπραξε και η Εκκλησία της Ελλάδος, θεωρεί ότι είναι ώρα να ανοίξουν οι κλειστές θύρες των ναών και να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να μπορούν να εισέρχονται με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για το ατομικό τους προσκύνημα.

Επίσης, επισήμανε, είναι καλό να μπορούν να χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του νόμου τα εξωτερικά μεγάφωνα των ναών, «ώστε κυρίως εδώ στα χωριά στην Κρήτη, οι άνθρωποι να μπορούν να ακούν από τα σπίτια και τα μπαλκόνια τους τη Θεία Λειτουργία».

Σχετικά με τον κίνδυνο να παρουσιαστεί συνωστισμός στον εξωτερικό χώρο των ναών, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, επισήμανε ότι οι πολίτες έχουν υπακούσει μέχρι τώρα στις αποφάσεις της Πολιτείας και τις προτροπές της Εκκλησίας.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό έχει γίνει συνείδηση στους πολίτες και έτσι δεν θα συντρέξουν για να δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στους εαυτούς τους και στους άλλους», συμπλήρωσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτά που θα εξαγγελθούν σήμερα θα είναι τουλάχιστον κάτι που εμείς ζητήσαμε, δηλαδή έστω η απελευθέρωση του ατομικού προσκυνήματος στους ναούς και να μην είναι οι πόρτες των ναών μας ερμητικά κλειστές».

«Ίσως σε ένα δεύτερο επίπεδο να ανοίξουν οι ναοί και στις Ιερές Ακολουθίες με ένα συγκεκριμένο αριθμό πιστών κάθε φορά εντός και εκτός του ναού και τηρουμένων αποστάσεων ασφαλείας» είπε.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ