Αρχική » Δεν “θέλουν” επισκέπτες στο Άγιο Όρος …για λόγους ασφαλείας των Γερόντων

Δεν “θέλουν” επισκέπτες στο Άγιο Όρος …για λόγους ασφαλείας των Γερόντων

από christina

Η επιστροφή στην κανονικότητα σε  ότι αφορά ναούς και μονές πλησιάζει ωστόσο ,στο Άγιο Όρος το οποίο  δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες εκφράζουν την ανησυχία τους  καθώς εκτιμούν οτι το επόμενο διάστημα δεν θα πρέπει να υπάρχουν αιτήματα για διαμονές .Σύμφωνα με στελέχη της Ιεράς Κοινότητας  οι μοναχοί δεν επιθυμούν  επισκέψεις αφού τα μοναστήρια δεν διαθέτουν τεράστιους χώρους  για φιλοξενία πολλών προσκυνητών.Οι ναοί, οι ξενώνες και οι τραπεζαρίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους προσκυνητές και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε ως δημόσιες υπηρεσίες αλλά ούτε και ως χώροι λατρείας στην υπόλοιπη χώρα αφού οι μοναχοί στον Άθω δεν  μπορούν παραγνωρίσουν την καθημερινοτητά τους.

Ενα άλλο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ιερή Κοινότητα είναι η προέλευση των προσκυνητών  καθώς το Περιβόλι της Παναγιάς δέχεται χιλιάδες προσκυνητές από χώρες όπως π.χ η Ρωσία.

Ως πρώτο μέτρο αναμένεται να είναι η φειδωλή διάθεση διαμονητήριων  και αυστηρός έλεγχος παντού. Ενώ θα γίνονται συστάσεις αποτροπής εισόδου στους προσκυνητές εκείνους που έχουν χρόνιους δεσμούς με γέροντες.

Αν και οι μοναχοί κατανοούν την ανάγκη να επισκεφτεί κάποιος το Όρος όσοι έχουν σχεδιάσει προσκύνημα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την πιθανότητα θα μεταφέρουν την ασθένεια σε όσους εγκαταβιώνουν στο χώρο.

Ήδη έχουν νοήσει τέσσερις μοναχοί οι οποίοι  τώρα είναι καλά στην υγεία τους ,αλλά πρόκειται για ένα περιστατικό που έχει προβληματίσει.

Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το άν θα μπορούν να γίνονται εκδρομές προς τον Άθω  και αν θα δίνονται έστω ελάχιστες άδειες για διανυκτερεύσεις. Ίσως κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους για ημερήσιες επισκέψεις αλλά ακόμη δεν είναι τίποτε δεδομένο.

Το μόνο δεδομένο είναι οτι  στον Άθω δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα που λαμβάνονται σε άλλους ναούς και μοναστήρια.

Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και στα Μετέωρα  οι μονές των οποίων αδυνατούν να φιλοξενήσουν επισκέπτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ