Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ακύρωσε την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την οποία απαγορεύονται οι εκδηλώσεις λατρείας ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική, καθώς έκρινε ότι παραβιάζει την ελευθερία του θρησκεύματος.

Έπειτα από προσφυγή μουσουλμανικής ένωσης λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να επιτρέπονται εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα, υπό τον όρο ότι θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής για να προληφθεί η διασπορά του ιού.

Η μουσουλμανική ένωση στην Κάτω Σαξονία, όπου έχουν επιβληθεί ίσως τα αυστηρότερα μέτρα σε όλη τη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα τελέσει κανονικά τις προσευχές της Παρασκευής, αλλά στο τέμενος θα παρευρίσκονται μόλις 24 από τους 300 πιστούς που παρακολουθούν την τελετή υπό κανονικές συνθήκες. Επίσης, ότι οι παριστάμενοι εκτός από την τήρηση των αποστάσεων, θα φορούν μάσκες.

Η απαγόρευση της άσκησης θρησκευτικής λατρείας έχει ληφθεί σε όλα σχεδόν τα κρατίδια της Γερμανίας και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά όλα τα κρατίδια, ανατρέποντας τις αποφάσεις των τοπικών κυβερνήσεων. Πρόκειται για απόφαση χωρίς προηγούμενο και αφορά μουσουλμανικά τεμένη, χριστιανικές εκκλησίες και εβραϊκές συναγωγές.

Το ζήτημα της θρησκευτικής λατρείας θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη σύσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, με στόχο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.