Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Ε’ Κυριακή των Νηστειών (οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας) 6 Απριλίου 2025, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τ.Κ. Μαυραχάδων.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι ολοκληρώνεται η ψυχωφελής περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία αγωνιζόμαστε να κόψουμε τις κακές μας συνήθειες, να αλλάξουμε τον κακό εαυτό μας και να προαχθούμε πνευματικά, ώστε να έχουμε ουσιαστική σχέση με τον Θεό και με τους άλλους ανθρώπους.
Η Εκκλησία μας αυτή την Κυριακή, μας παρουσιάζει ως πρότυπό μας την Αγία Μαρία την Αιγυπτία, η οποία ήταν μια γυναίκα με πολύ ανατρεπτικό βίο, γιατί ενώ ήταν πόρνη που παρέσυρε πολλούς άνδρες στην ακολασία, άλλαξε εντελώς την ζωή της.
Όταν ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα αναζητώντας ακόλαστες εμπειρίες, επισκεπτόμενη τον Ναό της Αναστάσεως, εμποδίστηκε από μια αόρατη δύναμη να εισέλθει σε αυτόν και τότε συνειδητοποίησε την πνευματική της κατάπτωση.
Τότε έβαλε μεσίτρια την Παναγία και της υποσχέθηκε, ότι αν μπορέσει να εισέλθει στο Ναό και να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο θα μεταστραφεί και πράγματι έτσι έγινε, γι΄αυτό στη συνέχεια πήγε στην έρημο του Ιορδάνη και έζησε με μετάνοια και προσευχή ως επίγειος άγγελος.
Η Εκκλησία μας προβάλλει το πρόσωπό της, για να μας επισημάνει, ότι είμαστε εκκλησία των αμαρτανόντων αλλά και των μετανοούντων ανθρώπων, που προσπαθούν να μεταβάλουν το νου τους, τη διάθεσή τους και τον τρόπο ζωή τους, ώστε το κέντρο της να γίνει ο Χριστός και σκοπός της η Βασιλεία Του.
Το πρόσωπο της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας προβάλλεται ως πρότυπό μας, ώστε κι εμείς να αγωνιζόμαστε με μετάνοια και να επιδιώκουμε να έχουμε ουσιαστική σχέση με τον Χριστό και όχι να Του ζητάμε ανούσια πράγματα.
Το ευαγγελικό ανάγνωσμα από το κατά Μάρκον Ιερό Ευαγγέλιο, αναφέρεται στην ανούσια κοσμική εξουσία, που ζητούσαν από τον Χριστό οι μαθητές Του Ιάκωβος και Ιωάννης, για να λάβουν από Εκείνον την απάντηση: «ὃς ἐὰν θέλῃ γενέσθαι μέγας ἐν ὑμῖν, ἔσται ὑμῶν διάκονος, καὶ ὃς ἐὰν θέλῃ ὑμῶν γενέσθαι πρῶτος, ἔσται πάντων δοῦλος».
Με την απάντησή Του αυτή αλλά και με την θυσία Του, ο Χριστός μας έδειξε την μεγάλη αξία της ταπείνωσης και μας τόνισε, ότι όποιος θέλει να διακονεί τους άλλους, πρέπει με αυταπάρνηση να « σταυρώνεται».
Ο Χριστός ανέτρεψε την καθεστηκυία τάξη της εποχής Του αλλά και κάθε εποχής, γιατί μας δίδαξε, ότι το ουσιαστικό μεγαλείο του ανθρώπου, έρχεται με την ταπείνωση, με την διακονία και με την θυσία του για τους άλλους.
Όταν μιμηθούμε το δικό Του παράδειγμα, που υπέμεινε με ταπείνωση τον σταυρικό θάνατο για εμάς, τότε θα ενωθούμε ουσιαστικά μαζί Του και με τους άλλους ανθρώπους και θα επιτύχουμε τη σωτηρία μας.
Η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος
319
Προηγούμενο άρθρο